Roosendaal

Tieners Nyncke Deijkers en Sjoerd van Wesel winnen Young Impact Award voor Klimaat

Nyncke Deijkers en Sjoerd van Wesel winnen Young Impact Award 2022 (foto: Jan Tinbergen College)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De tieners Nyncke Deijkers en Sjoerd van Wesel uit Roosendaal hebben donderdag de Young Impact Award gewonnen in de categorie Klimaat. Young Impact stimuleert jongeren om positieve acties te organiseren. De scholieren hadden op het Jan Tinberen College een live radioshow gemaakt van ruim negen uur lang over plastic soep. Ook zamelden ze ruim 500 euro in voor de organisatie The Ocean Clean Up.

Het Jan Tinbergen College in Roosendaal is trots op de leerlingen. “Twee jongeren die zich hard hebben gemaakt om de slogan ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ waar te maken. Nog op de middelbare school zitten en dan al in aanmerking komen voor een prijs vanwege de positieve impact die je hebt op de maatschappij,” laat de school blij weten. “Als school zijn we natuurlijk supertrots dat onze leerlingen zo veel aandacht schenken aan maatschappelijke thema’s, en dan helemaal als ze op deze grote schaal verschil weten te maken.”

Ook jongeren kunnen mensen aan het denken zetten

De nominatie voor de Young Impact Award kwam al als een verrassing. ““Ik schrok een klein beetje toen ik werd gebeld,” biechte Sjoerd toen al op. En de concurrentie was pittig. Zo probeert Peukenzee festivals, pleinen en bedrijventerreinen te verlossen van sigarettenpeuken. En Plantje voor Morgen wil gevangenissen groener en duurzamer maken, zodat mensen die gevangen zitten lichamelijk en mentaal gezonder blijven en minder snel weer de fout in gaan.

Maar de eerste plaats en de cheque van 2500 euro gingen donderdag naar Nyncke en Sjoerd. “Het is ze duidelijk geworden, dat ook jongeren dus veel impact kunnen maken en mensen aan het denken kunnen zetten,” aldus het JTC, die de prijs natuurlijk meteen als leermoment ziet. “Jongeren zijn in staat om mensen écht te laten luisteren.”

Drinkbrekers kopen in plaats van wegwerpflesjes

De tieners willen de 2500 euro prijzengeld in het vervolgproject steken. En ze willen het bedrag nog verhogen. “Dit keer willen ze geld ophalen om drinkbekers aan te schaffen voor brugklassers van hun eigen school. Op die manier hoeven zij geen wegwerpflesjes te kopen en dit vermindert de hoeveelheid wegwerpplastic in de natuur,” legt het JTC uit. “Sjoerd heeft hiervoor de website 12uurlive.nl gemaakt en daarop kan al gedoneerd worden.”

Om geld op te halen gaan Nyncke en Sjoerd opnieuw een radioshow maken. Deze keer gaan ze proberen de volle twaalf uur vol te houden. Dat doen ze op zondag 18 december. Maar de website en de donatieknop werken nu al. Bij het schrijven van dit artikel waren de eerste 35 euro al binnen.

Lees ook: Scholieren Jan Tinbergen College maken kans op Young Impact Award met plastic soepradio