Bergen op Zoom

Tieners van het Klein Orkest openen jubileumweekend Kolping’s Zonen met muzikaal sprookje

Laura Vermunt Laura Vermunt

Harmonie Kolping’s Zonen bestaat 150 jaar. Om dit grootst te vieren, vinden er in theater De Maagd in Bergen op Zoom verschillende muzikale activiteiten plaats van 12 tot en met 14 november. Vrijdagmiddag werd er afgetrapt met een muzikaal sprookje.

“Als je jarig bent, moet je trakteren en geef je een feestje”, zegt jubileumcommissielid Anne Liefbroer. Met onder andere een kindervoorstelling en een jubileumconcert in het verschiet, kunnen alleen coronamaatregelen nog roet in het eten gooien. “Vandaag komt het in ieder geval goed, maar iedereen is wel zenuwachtig. Voor de rest van het weekend wordt het nog spannend, maar ik denk zelf dat het doorgaat. Ik ga ervoor.”

We hopen dat kinderen van deze voorstelling enthousiast worden.

Jeugdafdeling het Klein Orkest, bestaande uit tieners, opende het feestweekend. “We hopen dat kinderen door deze voorstelling enthousiast worden voor muziek en daar dan ook iets mee willen doen.” Want het is volgens Liefbroer best lastig om een harmonie jong te houden. “Maar ze zijn bij ons van harte welkom.”

Samen met acteurs vertellen de jeugdleden het verhaal van ‘De ongelofelijke familie Kolping’. Op ludieke wijze wordt uitgebeeld hoe een harmonie heel lang geleden misschien wel is ontstaan. Dat wordt tijdens de voorstelling al snel duidelijk. De familie Kolping baarde, de moeder althans, het ene na het andere kind. En voor elk kind kwam er een nieuw muziekinstrument letterlijk in de schijnwerpers te staan.

Om te achterhalen wie de Zonen van Kolping nu precies zijn, moeten we volgens de harmonie teruggaan naar het begin van de negentiende eeuw. In 1813 werd een Duitse priester geboren met de naam Adolph Kolping. Hij bekommerde zich om het lot van de gezellen, de ambachtslieden, en richtte verenigingen op. Na zijn dood werd de eerste vereniging in de geest van Kolping opgericht in Bergen op Zoom. Zij noemden zich de St. Josephsgezellenvereniging. In de volksmond de ‘Sjefkes’, waar harmonie Kolping’s Zonen ook wel onder bekend staat.

Ik ga een swingend stuk spelen, maar voel me wel erg gespannen.

Pieke Huijgens, lid van het Klein Orkest, speelt al ongeveer acht jaar. Hij mag op zijn trombone een solo voor zijn rekening nemen. Een half uur voor het optreden, nemen de zenuwen bij hem toe. “Ik ga een swingend stuk spelen, maar voel me wel erg gespannen.” Om zijn zenuwen in bedwang te houden gaat hij maar rustig aan doen en lekker wat eten.