Roosendaal

Tim strijdt met LegaalRijden voor het legaliseren van licht elektrische voertuigen

Tim op zijn elektrische step | Foto: Tim Hartendorp.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Lichte elektrische voertuigen (LEV’s) moeten gelegaliseerd worden. Daar pleit de lobbygroep LegaalRijden voor. Want rijden met een elektrische step, elektrisch skateboard of een elektrische onewheeler moet net zo veilig kunnen zijn als een elektrische fiets. Daarom komt de groep op 6 mei in actie. “Wij strijden voor de elektrische voertuigen!”

Tim Hartendorp uit Roosendaal werd zo’n zes jaar geleden op slag verliefd op elektrische steppen. “Ik was in Parijs toen ik ze voor het eerst zag”, vertelt hij. “Dat was liefde op het eerste gezicht. Inmiddels heb ik alweer vier jaar mijn eigen step.” Maar elektrische steppen zijn verboden in Nederland. Net zoals elektrische skateboards, onewheels en monowheels.

Dat is zonde, vindt Hartendorp. Daarom organiseert hij, samen met LegaalRijden, op 6 mei een demonstratie in Breda. Want waarom zijn LEV’s (nog) niet legaal? “Dat is sinds het heftige ongeluk met de Stint”, legt Hartendorp uit. In 2018 botste een Stint (elektrische bakfiets) en een trein op elkaar. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven. “Vreselijk natuurlijk. Maar een Stint is een compleet ander voertuig dan een step of skateboard.”

Onhaalbare wetgeving

De eisen voor een legaal, elektrisch voertuig horen nu bij de wetgeving van de bijzondere bromfiets. “Dat betekent dat het voertuig zijspiegels, een zadel en richtingaanwijzers moet hebben. Dat gaat niet met de voertuigen waar wij op rijden.” Maar ondanks dat de voertuigen niet legaal zijn, wordt er veel mee gereden. “Een grote groep neemt het risico. Je ziet ook veel jonge kinderen op goedkope steppen rijden. Dat is gevaarlijk.”

Wat zou dan het ideale scenario zijn? “Een goede, haalbare wetgeving. Er zijn Europese richtlijnen voor, die regels kunnen we overnemen.” Want veiligheid gaat bij LegaalRijden echt voor alles. “Wij zijn bijvoorbeeld ook voorstander van de helmplicht. Ik rij zelf ook altijd met een helm rond.” En met het legaliseren van de elektrische voertuigen doelt de lobbygroep overigens ook niet op deelvervoer. “We zijn voorstander van het kopen van de voertuigen, dat is een stuk veiliger en zorgt voor minder overlast!”

Demonstratie

Op 6 mei gaat het gebeuren: LegaalRijden komt samen vele andere voorstanders van LEV’s samen in Breda. “Om een uur ‘s middags verzamelen we op het Chasséveld. Dan volgen er wat korte toespraken, en we mogen die dag in een stoet over de singels van Breda rijden. Legaal dus!” Ook is de groep een petitie gestart, die meer dan 24 duizend keer is getekend. “We staan allemaal voor veilige voertuigen, die geen CO2 uitstoten en in harmonie met de fietsen over het fietspad bewegen. Dat moet kunnen, zeker met de goede infrastructuur van Nederland.”