Bergen op Zoom

Tintelen over het hele lijf na Bergse Nieuwjaarsduik

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Eindelijk kon het weer in Bergen op Zoom: super fris het nieuwe jaar beginnen met de Bergse Nieuwjaarsduik. Vorig jaar ging het niet door. Maar deze eerste januari sprongen weer vele tientallen dappere mensen het koude water in.

Woensdag, precies om 12 uur ‘s middags, gaf wethouder Patrick van der Velden het startschot. Op het strandje aan de Boulevard in Bergen op Zoom begonnen vele tientallen enthousiastelingen aan hun sprint naar het water. Dapper dompelden ze zich onder, sommige zelfs kopje onder. En aan het geroep en gegil te horen, was het water behoorlijk koud.

Tintelingen over heel het lijf

Dat konden sommige deelnemers wel beamen. “Wel heel koud ja, was wel leuk,” vertelt een vrouw. Een vriend naast haar bevestigt lachend: “Wel verfrissend, ja.” Een vrouw met een grote glimlach en rode blosjes op de wangen is helemaal enthousiast. “Ja, tintelingen over je hele lijf! En zo ààn en zo wakker. Zo lekker het nieuwjaar in, ja. Top! Gewoon top!” Haar vriendin lacht mee: “Een frisse duik, inderdaad. Heerlijk!”

Alle gevaren van de bodem verwijderd

De Bergse nieuwjaarsduik wordt georganiseerd door Zwem- en Polovereniging De Krabben en De Bergse Reddingsbrigade. De deelnemers konden dan ook met een gerust hart het water in rennen. De reddingsbrigade had er voor gezorgd dat de waterkant helemaal veilig was. Christian Mous legt uit: “Ter voorbereiding hebben we de bodem afgezocht. Daar hebben we de belangrijkste gevaren van de bodem afgehaald.”

Warme chocolademelk, warme erwtensoep en warme douche

Er was warme chocolademelk en erwtensoep. En na afloop konden de deelnemers lekker warm gaan douchen in een dichtbij gelegen sporthal. En dan valt zo’n koude duik helemaal niet tegen, dan wordt het voor sommige deelnemers zelfs bijna een luxe uitje. “Viel me eigenlijk hartstikke mee. Het is gewoon zonder wind een makkie. En straks even lekker warm douchen: het is gewoon een driesterrengebeuren zo.”