Roosendaal

Tiny Oevers: een mini-wijk in Roosendaal met mini-huizen

Esther en Alex Voogt op de plek waar hun tiny house moet komen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendaal krijgt een mini-wijk met mini-woningen: Tiny Oevers. In de nieuwe wijk Stadsoevers komen 10 tot 12 plekken voor tiny houses. De bewoners mogen er 7 jaar blijven wonen. Tiny houses zijn mini-huizen, die meestal ook verplaatsbaar zijn. De behoefte aan plekken om de huisjes te zetten is groot. De gemeente Roosendaal kreeg dan ook 60 aanmeldingen.

Het werd een trend genoemd: de opkomst van tiny houses. Maar het lijkt er sterk op dat de mini-huizen meer zijn dan een modegril. Er is in Nederland continu vraag naar plekken om tiny houses te plaatsen. De gemeente Roosendaal wil in de nieuwe wijk Stadsoevers graag ruimte geven voor 10 tot 12 tiny houses. Het zijn tijdelijke plekken, maar toch waren er zo’n 60 aanmeldingen. De gemeente Roosendaal heeft hieruit de beste bouwplannen gekozen.

Droom die uitkomt

Esther en Alex Voogt uit Roosendaal horen bij de gelukkigen. “Het is eigenlijk al heel lang een droom voor ons om in een tiny house te gaan wonen,” vertelt Alex. “En zeker nu het in Roosendaal gaat plaatsvinden. Ja, dat was eigenlijk een kans, die moesten we aangrijpen.” Het stel gaat een tiny house bouwen met houtskeletbouw.

“Eigenlijk drie losse units die afzonderlijk van elkaar geplaatst kunnen worden,” vertelt Esther. “Ze komen in een u-vormpje te staan. Het is één verdieping. We gaan gebruik maken van kringloop materialen, dus hergebruik van materiaal. We willen veel groen. Ook verticale tuinen. En het idee is om ronde ramen in het huisje te gaan maken.”

Wonen in inspirerende omgeving

Adrie Matthijssen is projectmanager Stadsoevers bij de gemeente Roosendaal. Ook hij is enthousiast over Tiny Oevers. “Tiny houses betekent dat je, in een hele kleine woonomgeving, een woonplek hebt tot maximaal 50 vierkante meter vloeroppervlak. Waar je eigenlijk met een hele kleine voetafdruk wilt wonen in een omgeving die heel inspirerend is.”

Het is fijn als de omgeving inspirerend is, want de huizen zelf zijn natuurlijk maar klein. Dat schrikt het echtpaar Voogt niet af. “Een aantal jaren geleden hebben een half jaar met de met de camper door Europa gereisd. En toen zijn we eigenlijk tot het besef gekomen dat we veel minder nodig hebben dan wat we hadden,” legt Alex uit.

Bouw begint in november

Matthijssen verwacht dat de bouw van de eerste tiny houses op Tiny Oevers in november kan beginnen. “Er zijn er bij die mogelijk op dat moment op een dieplader, zou ik bijna zeggen, een tiny house hier naar toe brengen en aan zouden kunnen sluiten,” lacht hij. “Ik sluit niet uit dat er rondom de kerst de eerste bewoners misschien al wonen. Het zou kunnen. Maar als ze echt hier ter plekke gaan bouwen en gaan knutselen, dan reken ik dat dat ergens begin volgend jaar zal zijn.”

Lees ook: Tiny Oevers in Roosendaal wordt gevuld met enthousiaste pioniers