Wouwse Plantage

Tóch geen Hel van de Pin: “Volgend jaar drie keer zo hard feesten”

Maarten Elst Maarten Elst

Er gaat alsnog een dikke streep door de Hel van de Pin. Tot voor kort was de organisatie van de wielerronde van Wouwse Plantage nog zeer hoopvol gestemd. De situatie rondom het organiseren van evenementen in coronatijd veranderde amper waardoor de koers geen haalbare kaart was. Organisator Erwin van den Broek baalt dat het wielerfeestje niet door kan gaan, maar rekent op een mooie editie in 2022: “Dan vieren we het drie keer zo hard.”

Dan toch geen Hel van de Pin in 2021. De zware wielerwedstrijd waar wielerliefhebbers uit Wouwse Plantage en omstreken steevast naar uitkijken, komt alsnog te vroeg, laat de organisatie weten. “We waren heel erg enthousiast”, stelt Van den Broek. “We zijn in nauw overleg gegaan met de gemeente. Daaruit bleek toch wel, omdat wij het evenement op de plek wilden houden waar altijd de Hel van de Pin wordt gehouden, dat daar heel wat coronavoorwaarden aan gekoppeld waren. De vergunningen die nu afgegeven moeten worden, die moeten voldoen aan de regels die vandaag gelden.”

Hek om Wouwse Plantage geen optie

De Hel van de Pin is alleen de Hel van de Pin inclusief wielerwedstrijd én aansluitend feest. “Je ziet de laatste tijd wel dat er wielerwedstrijden georganiseerd kunnen worden, maar die worden altijd buiten de dorpskernen gehouden”, vervolgt Van den Broek. “Een scenario zou bijna zijn van zet maar een hek rond Wouwse Plantage en maak van het dorp een evenemententerrein, maar dan moeten we ervoor zorgen dat alle inwoners zich laten testen of gevaccineerd moeten zijn.”

“Toen hebben we gekeken of we een kleiner feestplein in of net buiten het dorp konden afzetten, maar het evenemententerrein blijft altijd meer dan dat je afzet”, weet de organisator. “Ook zouden we overal langs het parcours verantwoordelijk worden voor de handhaving van de anderhalve meter afstand. Daarbij komt dat we hadden moeten regelen dat alle deelnemers of gevaccineerd hadden moeten zijn, of getest.”

Niet aan eigen voorwaarden voldaan

De gemeente wees de organisatie er nog maar eens op de opdracht waar ze voor zouden staan. “De zekerheid dat je dit rond gaat krijgen op zo’n korte termijn, die is niet heel groot”, aldus Van den Broek. “De voorwaarden die we vooraf hadden gesteld, hebben we niet gehaald. Toen hebben we maar gezegd dat we het niet moeten doen.”

Een Hel van de Pin in het najaar zag de organisatie niet zitten. “De wielerkalender zit inmiddels bomvol. Ook vinden we dat de Hel van de Pin echt begin augustus thuishoort. Nee, dit jaar en vorig jaar is het niet doorgegaan. We gaan het volgend jaar dan maar drie keer zo hard vieren.”