Roosendaal

Toch wat relletjes in Roosendaal, Jumbo sluit de deuren

Foto: Christian Traets Fotografie

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op social media en in diverse appgroepen werd maandag overdag gesproken van rellen en ‘protesten’ in een aantal Nederlandse steden. Roosendaal was er daar één van. Tot hele grote opstoten kwam het amper. Alleen bij de Evelindeflat ging het even echt mis.

In het centrum deden zich geen ongeregeldheden voor. In Langdonk was het wel opnieuw raak. Dat begon al vroeg in de avond, voor zeven uur. Bij de Evelindeflat is een politiebusje bekogeld met stenen en vuurwerk, meldt een politiewoordvoerder. Dat werd de kop ingedrukt maar helemaal vertrekken deden de relschoppers nog niet. Op dat moment is besloten de ME in te gaan zetten. De Jumbo aan de Lindenburg besloot tegen zeven uur uit voorzorg dicht te gaan.

Stenen en tegels

Rond half acht vormde zich in dezelfde wijk een kleine groep die de confrontatie met de politie zocht. Dit gezelschap trok richting de Reginadonk. Een deel van die hoek is dichtgezet door agenten met politiehonden. Er waren ook al stenen en tegels uit de grond gehaald en kapot geslagen. Die lagen hier en daar verspreid op het inmiddels beruchte grasveld waar het ook vorig jaar mis ging. Of hier werkelijk mee is gegooid, is niet duidelijk. De ME heeft zich later op de avond zo goed als geheel teruggetrokken. Er in één eenheid gebleven, die met de Koninklijke Marechaussee door de wijk patrouilleert.

Bezorgde burgemeester

Burgemeester Han van Midden kondigde eerder op de dag al een noodverordening aan, in eerste instantie alleen voor het centrum. Hij schreef over het voornemen van de relschoppers: “Ik ben hierover verbaasd, teleurgesteld en bezorgd.” Later is de noodverordening uitgebreid met de wijk Langdonk, om ook hier op te kunnen treden.