Bergen op Zoom

Toegankelijkheidskeurmerk voor zeilclub Aan Lager Wal: ‘Geeft ons een stuk erkenning’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Zeilclub Aan Lager Wal in Bergen op Zoom heeft sinds deze week het OQ keurmerk voor toegankelijkheid. Daarmee laten ze zien dat ze ook voor mensen met een beperking toegankelijk zijn. Voor dat keurmerk hebben ze een aantal aanpassingen moeten doen op het terrein en het clubhuis. Zo zijn er betonnen platen neergelegd en is er een invalide-toilet bijgekomen. “Dit gaat ons absoluut meer gasten opleveren.”

Bij zeilclub Aan Lager Wal vinden ze dat iedereen van het zeilen moet kunnen genieten. Voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend, maar bij zeilclub Aan Lager Wal hebben ze ervoor gezorgd dat ook deze mensen kunnen komen zeilen. “Zeilen geeft rust en Het is hier een hartstikke mooie locatie”, zegt medeorganisator Pieter Baas. Daar is Joris Völkers, voorzitter van Aan Lager Wal, het mee eens. “Het is de meeste ultieme vrijheid”, zegt Völkers.

Baas heeft in 2017 samen met een aantal ondernemers een drakenbootrace georganiseerd op de Binnenschelde waar geld mee werd opgehaald. “We hadden toen geluk dat verzekeringsmaatschappij NH1816 200 jaar bestond en graag geld wilde geven aan een goed doel, dus zij hebben toen ons sponsorgeld verdubbeld”, vertelt Baas. Ook gaf de verzekeringsmaatschappij nog een extra bedrag van 10.000 aan de vereniging die erachter zat. Dat was in dit geval Aan Lager Wal in Bergen op Zoom. “Met het bedrag dat toen is opgehaald, hebben we twee bootjes gekocht voor mensen met een beperking”, zegt Baas.

Aanpassingen

Na de aankoop van de bootjes zijn er met het geld dat over was aanpassingen op het terrein gedaan om het voor mensen met een beperking goed toegankelijk te maken. “Er zijn grote betonplaten neergelegd, zodat mensen met een rolstoel of rollator makkelijk het terrein op kunnen komen. De ingang bij het clubhuis was eerst een trap en dat is nu een helling geworden, maar de grootste verbouwing was de invalidetoilet in het clubhuis”, vertelt Völkers. Ook is de steiger aangepast en zijn er twee plekken voor tilliften gemaakt. “Zo kunnen we mensen makkelijk in en uit de boot tillen”, zegt Völkers.

Dit gaat ons absoluut meer gasten opleveren

Met al de aanpassingen is Aan Lager Wal vorig jaar ook begonnen met het Sailibility zeilen voor mensen met een beperking. Sailibility is een wereldwijde stichting die zeilen voor mensen met een beperking mogelijk maakt bij zeilverenigingen. “We zijn het project steeds meer aan het uitrollen en met een uitstekend wal team bouwen we daar elke zondag op door, maar dit keurmerk geeft ons echt een stuk erkenning”, zegt Völkers. Ze voldoen nu aan de eisen en kunnen de mensen daardoor goed ontvangen. “Dit gaat ons absoluut meer gasten opleveren”, zegt Völkers.

De reacties die ze terugkrijgen van mensen nadat ze gezeild hebben, zijn heel positief. ‘Even los van alles en je zorgen achter laten op de steiger’ is een veel gehoorde uitspraak. Afgelopen weekend deed er iemand mee die blind was “Die zei: ‘het gevoel van het water en de wind door je haren zegt genoeg’. Toen dacht ik bij mijzelf, zo is het eigenlijk ook”, zegt Völkers.