Roosendaal

Toni Raats en gastbeiaardiers geven zomerconcerten in Roosendaal

Beiaardier Toni Raats achter de toetsen van het carillon in de St. Jan in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse stadsbeiaardier Toni Raats gaat met vier collega’s een serie zomerconcerten geven. Ze gaan in totaal zes dinsdagavonden spelen op het carillon van de St. Janstoren in Roosendaal. Toni Raats verzorgt het openings- en slotconcert. De andere beiaardiers zijn Joost van Balkom, Gerda Peters, Ludo van den Bosch en Jos Vogel.

Stadsbeiaardier Toni Raats belooft de Roosendalers een gevarieerd zomers programma. Vanaf dinsdag 23 juni brengen Raats en vier van zijn collega’s een serie concerten vanaf het carillon in de St. Janstoren. De zomerconcerten zijn eens in de twee weken, steeds op dinsdag om 20.00 uur.

Raats doet het openingsconcert op 23 juni. Op 7 juli worden de klokken bespeeld door Joost van Balkom uit Den Bosch. Op 21 juli is het de beurt aan Gerda Peters uit Voorburg. Zij wordt op 4 augustus opgevolgd door Ludo van den Bosch uit Antwerpen. De vierde gastbeiaardier is Jos Vogel uit Vlissingen en hij speelt op 18 augustus. Raats doet dan zelf weer het slotconcert op 1 september.

Ook tijdens weekmarkt

Natuurlijk blijft Raats ook gewoon elke maandagmiddag tijdens de weekmarkt het carillon bespelen. Dan klinken de klokken steeds tussen 14.00 uur en 15.00 uur. “De beiaardconcerten zorgen voor een unieke muzikale beleving van klokkenklanken in het centrum van Roosendaal,” vertelt Raats. “Tijdens het luisteren worden de wolken, gebouwen en mensen ofwel de entourage van het centrum een mooi onderdeel van het concert. Het carillon geeft daarbij een vertrouwd geluid in een tijd waarin het nieuwe  ‘normale’  leven weer geleidelijk wordt opgebouwd.”

Beste plekken om te luisteren

De stadsbeiaardier weet een paar prima plekken om te genieten van de klokken van de St. Jan. “De concerten zijn vanaf de terrassen rondom de toren, maar ook in het Emile van Loonpark en het bovenste parkeerdek van de Biggelaarparkeergarage goed te horen,” aldus Raats. “Ook aan de voorzijde van schouwburg de Kring is luisteren op een aangename manier mogelijk.