Roosendaal

Toon Verbraak maakt Tullepetaonbeeldjes van papier

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De Roosendaalse kunstenaar Toon Verbraak heeft het maar druk met het maken van Tullepetaonbeeldjes. Toen hij in 2003 met pensioen ging, begon hij met het maken van de beeldjes van het Roosendaals carnavalssymbool. Nu het leutfeest nadert zijn ze niet aan te slepen.

“De Tullepetaon. Het is geen tiet, het is ook geen haan”, zegt Verbraak terwijl hij aan één van zijn nieuwe creaties werkt. Geen Tullepetaon is hetzelfde omdat hij het uiterlijk van het beeldje afstemt op degene waar het voor is. “Ik heb er al heel veel mensen mee blij kunnen maken. Dat doe ik natuurlijk erg graag.”

Liefdevolle positie

Eén van die bijzondere beelden is een exemplaar dat hij voor een bevriend stel maakte. “Ze waren 25 jaar getrouwd en de opdracht was om ze liefdevol en in een leuke positie te zetten.” En een leuke positie werd het zeker. Op verzoek vaan de opdrachtgever legt de ene Tullepetaon een vleugel op het achterwerk van de andere Tullepetaon.

Je hoeft er niet rijk voor te zijn want het is eigenlijk gemaakt van afval

Hoewel het lijkt alsof de beelden van brons gemaakt zijn, zijn ze van papier-maché gemaakt. “Voor de vleugels gebruik ik karton en de vormen maak ik met papierpulp dat gemaakt is van eierdozen. Dat is een sterk materiaal waar je mooie vormen mee kan maken.” Nog een voordeel is dat je er niet rijk voor hoeft te zijn. “Het is eigenlijk gemaakt van afval. Papier wat je gebruikt hebt en later weer kunt hergebruiken.” Als hij tevreden is met de vorm behandelt hij het beeld onder meer met bronspoeder.

Plezier

Hoewel de vraag naar de beeldjes rond carnavalstijd erg hoog is, laat Verbraak zich niet gek maken. Het is een hobby voor hem, en een hobby moet leuk blijven. “Eerlijk gezegd ben ik het hele jaar door bezig aan Tullepetaonen maken. Dat wil niet zeggen dat ik er dan iedere dag mee bezig ben, want ik heb ook m’n andere werk natuurlijk. Vissen en andere gekke beesten. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier.”