West-Brabant

Topdrukte bij Zwerfkatten­werkgroep West-Brabant: ‘Er zijn oneindig veel zwerfkatten’

De vrijwilligers van Zwerfkattenwergroep West-Brabant (zwart shirt: Maaike, groen shirt: Tiffany)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het kittenseizoen is in volle gang. Dat merken ook Maaike Neeter en Tiffany van den Boom van Zwerfkattenwerkgroep West-Brabant. Hun doel: geen zwerfkatten meer in – op zijn minst – West-Brabant.

Zowel Maaike als Tiffany doen dit werk op vrijwillige basis. “Het is een fulltime baan naast onze parttime baan”, grapt Maaike. Maar grappig is het eigenlijk niet natuurlijk. “Momenteel hebben we twintig katten en 57 kittens in opvang bij onze gastgezinnen”, vult Tiffany aan. Het tweetal zou graag met meer gastgezinnen werken. “Maar wij hebben gewoon geen tijd om dat te coördineren”, vervolgt Maaike.

Zwerfkatten zijn een onzichtbaar probleem.

Zwerfkattenwerkgroep West-Brabant is geen asiel. “Wij halen echt alleen zwerfkatten van de straat”, zegt Maaike. Zijn er zoveel zwerfkatten dan? “Oneindig veel. Dit is echt vaak een onzichtbaar probleem. Veel zwerfkatten zijn schuw, dus die zie je niet. Maar het zijn er veel meer dan wij denken. We vangen nu vooral tamme, en dus gedumpte, katten op. Er wordt niet gereageerd op de voor hun geplaatste Amivedi-advertenties. Het is zo druk dat we niet eens aan de verwilderde katten toekomen. Die vangen we vooral in rustige periodes, dus buiten het kittenseizoen om. Dan hebben we daar meer tijd voor.”

zwerkkat met kittens
Deze verwilderde zwerfkat had melkklierontsteking. Zij en haar kittens hadden het waarschijnlijk niet gehaald als ze niet waren gevonden.

Het is niet zo dat Maaike en Tiffany iedere kat van straat halen. “Wanneer we een melding krijgen over een mogelijke zwerfkat, checken we deze eerst op een chip”, legt Tiffany uit. Helaas zijn veel katten niet gechipt, en als ze dat wel zijn dan is de chip regelmatig niet geregistreerd. “Dan doen we een bandje bij de kat om met ons telefoonnummer eraan en een belverzoek.” Is er na zeven tot tien dagen nog niet gebeld, dan wordt de kat van de straat gehaald. “En als een kat medisch zo slecht is, of een kitten is, dan nemen we ze gelijk mee.”

De katten en kittens blijven na het vangen twee weken in bewaring. In die tijd kan de eigenaar zich nog melden. Alle gevonden katten worden geplaatst op Amivedi. Meldt de eigenaar zich niet, dan worden de dieren medisch gecheckt, geënt, gechipt, geneutraliseerd (gecastreerd/gesteriliseerd) en wanneer nodig ge(re)socialiseerd. Dat brengt heel wat kosten met zich mee. “Op iedere kitten en kat wordt eigenlijk wel verlies gemaakt”, vertelt Maaike. De asielen vragen gemiddeld zo’n 165 tot 200 euro voor een kitten en gemiddeld 150 euro voor een volwassen kat. Ze zijn dan altijd geholpen, gechipt en gevaccineerd. De kosten voor die behandelingen zijn altijd hoger. “Maar vragen ze er meer geld voor, dan gaan mensen toch liever voor die gratis of goedkope kat via Marktplaats of van de boer.”

Wat de twee vrijwilligers vooral opvalt is het feit dat veel zwerfkatten eigenlijk tamme – en dus gedumpte – katten zijn. Dat heeft er ook mee te maken dat er nog zoveel zwervende katten zijn binnen de bebouwde kom. “Eigenlijk zouden we ons meer willen richten op de echt verwilderde katten, die meer buiten de bebouwde kom zitten. Échte verwilderde katten zijn er weinig. Die noemen we ook wel tijgers”, zegt Tiffany. “Tijgers kan je niet aanraken. Deze katten worden zo snel mogelijk nadat ze geholpen zijn weer in het wild uitgezet. Er wordt dan een klein puntje uit het oor gehaald, zodat wij kunnen zien dat die kat behandeld is en we hem dus met rust kunnen laten.”

Een moederloze zwerfkitten in een warmtekast.

Katten die door het buitenleven verwilderd zijn, maar niet compleet mensschuw zijn, worden geplaatst bij een zogenoemde buitenkansplek. “Dat zijn bijvoorbeeld boerderijen en campings waar ze fungeren als natuurlijke ongediertebestrijders, maar wel bijgevoerd worden en een warme slaapplek hebben. Zulke buitenkansplekken zijn moeilijk te vinden en zouden we graag extra hebben overigens.”

Het grote probleem in de vele hoeveelheid zwerfkatten zit hem vooral in het te laat castreren en steriliseren, menen Maaike en Tiffany. “Katten zijn vanaf vier maanden al vruchtbaar”, legt Maaike uit. “Vaak laten mensen ze pas helpen rond de zes maanden, maar dat is dus eigenlijk te laat.” En vaak laten veel mensen hun kater helemaal niet helpen. “Omdat die toch niet drachtig kunnen worden.” Maar katers kunnen daardoor wel ziektes oplopen, zoals kattenaids. “Dat is niet overdraagbaar op mensen, maar wel van kat tot kat.” Katers dragen kattenaids op elkaar over door te vechten, en dat is iets wat ongecastreerde katers veel doen.

zwerfkater
De tamme zwerfkater Beer heeft kattenaids. Hij is gedumpt in Kruisland.

Maaike en Tiffany: “Beperk dus het aantal nestjes, neem de verantwoordelijkheid over je kat. Laat hem helpen en vergeet de chip niet te registreren. Op chipnummer.nl kan je controleren of dat gelukt is. Zie je een kitten, drachtige poes of (gehavende) zwervende kat op straat? Neem dan zeker contact met ons op. Dit alles zou een hoop kattenleed kunnen voorkomen.”

Aanvullende informatie: zit er ergens een grote groep zwerfkatten, bijvoorbeeld op een boerderij of camping, dan kan dit gemeld worden bij Stichting Zwerfkat Nederland. Zij vangen grote groepen (van minstens tien) zwerfkatten op, om deze te neutraliseren en vervolgens weer terug te plaatsen.

zwerfkitten
De zwerfkatten die van straat worden gehaald zijn vaak verre van gezond.
Maaike aan het werk.