West-Brabant

Tour-winnaars grijpen naast winst op tijdrit bij Profwielerronde Etten-Leur

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Twee gele truidragers reden afgelopen zondag door Etten-Leur. Tour de France-winnaars Annemiek van Vleuten en Jonas Vingegaard verschenen daar aan de start van de veertiende Profwielerronde. Beiden grepen helaas naast de winst op de tijdrit.

Van Vleuten kwam namelijk na Ellen van Dijk over de finish en behaalde daarmee een tweede plek. Bij de mannen werd Bauke Mollema eerste, een podiumplek bleef uit voor Vingegaard.

Tegelijkertijd finishen

De Deen pakte overigens wel de winst bij de rit-in-lijn (een wegwedstrijd met start en aankomst op een verschillende plaats, red.), waar hij Jasper Philipsen en de afscheid nemende Vincenzo Nibali voorbleef. Wout van Aert gunde hem vervolgens de overwinning in de puntenkoers: de renners kwamen tegelijkertijd over de finish.

Privévliegtuig

Overigens wilde Vingegaard in eerste instantie geen criteria rijden in Europa, vertelt organisator Daniel van den Hooven. Om de Tourwinnaar toch aan de start te laten verschijnen, werd de wielrenner met een privévliegtuig vanuit Denemarken overgehaald naar Breda International Airport en dezelfde dag nog terug gevlogen. “Uit en thuis in een dagje én rijden in Etten-Leur. Wat wil je nog meer?”

Grote afwezige

Tom Dumoulin verscheen niet aan de start van de Profwielerronde. De grote afwezige stopt na dit seizoen als profwielrenner en zou nog eenmaal in Nederland rijden. “Hij was ziek en zijn arts zei dat het niet verantwoord zou zijn als hij zou starten in Etten-Leur,” aldus Van den Hooven.

Ondanks deze tegenslag, zorgde hij er samen met honderd vrijwilligers en sponsoren voor dat de overige wielrenners na twee jaar afwezig te zijn wel een Profwielerronde konden rijden in Etten-Leur. “Zonder een van die radartjes heb je geen criterium.”