Geen regio geselecteerd

Traditionele herdenking uit de mode: ‘Jongerenherdenking’ naar Roosendaal

Redactie Redactie

In navolging van Amsterdam en Rotterdam krijgt ook Roosendaal dit jaar op 4 mei een jongerenherdenking. Het Cultuur Cluster, Jongerenraad Roosendaal, Stichting Bevrijdingsfestival Roosendaal en het JONG! Theater hebben de handen ineengeslagen om met een speciaal programma de Dodenherdenking op een moderne manier onder de aandacht te brengen bij jongeren.

De organisatie zegt dat de traditionele herdenking bij het lokale herdenkingsmonument aan de Parklaan gewoon moet blijven bestaan. Maar met name jongeren kunnen zich maar moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. Daarom dat in Roosendaal nu ook wordt gekozen voor een moderne variant van de Dodenherdenking die is komen overwaaien uit Amsterdam en Rotterdam.

De invulling van de avond is tweeledig en bestaat uit een voor- en hoofdprogramma in en om schouwburg De Kring. Het voorprogramma zal plaatsvinden op het Tongerloplein en zal in het teken staan van ‘licht’. Op de trappen van het plein wordt een tijdelijke gedenkplaats ingericht waar door middel van kaarsen een lichtmonument moet verrijzen. De kaarsen zitten in papieren zakken die zijn beschreven met teksten ter nagedachtenis aan dierbare overledenen. Een DJ zal ook plaatsnemen op het plein en in diezelfde nagedachtenis verzoeknummers draaien. Ook is er een fototentoonstelling en een escape experience.

In de Grote Zaal van De Kring vindt het hoofdprogramma plaats en daar zal presentator Tim Hofman het publiek meenemen door het programma waarin een zogenaamde Smartphone Orchestra de twee minuten stilte inluid. Na de stilte wordt het programma hervat met een drieluik over het thema ‘Oorlog en vrede’. Juniorstadsdichter Zoé Rijnders, danstalent Femmie Backbier en Voice Kids kandidaat Reduan Taha zijn onderdeel van dit drieluik.