Roosendaal

Treiterjongeren moeten op het matje komen bij burgemeester: ‘Dit kan gewoon niet’

ZuidWest Update en Omroep Brabant ZuidWest Update en Omroep Brabant

IJongeren die zich misdragen op Zwembad De Stok in Roosendaal moeten op het matje komen bij de burgemeester. In een brief worden ze opgeroepen om zich, vergezeld van hun ouders, te melden op het stadskantoor. Burgemeester Han van Midden is de misdragingen en intimidaties door een groep jongens op het zwembad meer dan beu. Hij kiest daarom voor deze onorthodoxe aanpak die inmiddels zijn vruchten afwerpt.

Zwembad De Stok werd al een tijd lang geterroriseerd door een groepje jongens. Vorige maand liep het voor de zoveelste keer uit de hand toen vijf 13-jarige jongens en meisjes slachtoffer werden van de groep. De meisjes werden seksueel geïntimideerd en op de billen geslagen in de kleedkamers. Twee jongens kregen rake klappen.

“Het was dermate heftig dat ik met een aantal kinderen en hun ouders heb gesproken over wat ze hebben meegemaakt. Kinderen moeten zich veilig voelen en zorgeloos kunnen genieten van een bezoek aan het zwembad. Dit kan gewoon niet”, zegt Van Midden tegen Omroep Brabant en ZuidWest TV.

De jongeren zitten er een stuk minder stoer bij dan ze zich hebben gedragen op het zwembad

Een aantal raddraaiers en hun ouders is inmiddels langs geweest op het stadskantoor. “De jongeren zitten er een stuk minder stoer bij dan ze zich hebben gedragen op het zwembad. Ze reageren heel erg geschrokken wanneer ik ze aanspreek op hun gedrag. Hun ouders voelen zich opgelaten omdat ze met hun kind naar de burgemeester moesten komen en vaak van niks wisten.”

Van Midden benadrukt dat de gesprekken preventief zijn, bedoeld om te voorkomen dat de jongens verder afglijden: “Ik ben niet bevoegd om straffen op te leggen. Maar ik heb ze gezegd om dit gewoon nooit meer te doen. Houd het leuk en veilig en ga niet je glazen ingooien door dit soort gek gedrag te vertonen want dat slaat nergens op.”

Voor de persoonsgerichte aanpak keek Van Midden met een schuin oog naar burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Han van Midden was voor zijn aantreden in Roosendaal griffier in de havenstad. “Aboutaleb is ook heel erg van deze benadering. We hebben het hier met de vuurwerkrellen ook gedaan. We waren ‘s-avonds in staat om de relschoppers te identificeren zodat we ze een dag later uit de anonimiteit konden halen. Dat werkt.”

Niemand wil op deze manier met zijn ouders bij de burgemeester zitten

Volgens directeur Amy van Bemmel van De Stok is inmiddels de rust terug gekeerd op het zwembad. “De aanpak is doeltreffend. Deze jongens zijn op een leeftijd waarbij hun ouders niet altijd weten waar ze zijn. Dit gaat natuurlijk als een lopend vuurtje rond bij die groep. Niemand wil op deze manier met zijn ouders bij de burgemeester zitten.”

Naast het ingrijpen van de burgemeester is het zwembad zelf ook gestart met het ‘Ewa Broer’ project. Oudere jongeren voor wie mogelijke onruststokers ontzag hebben, houden een oogje in het zeil. Rottigheid wordt in de kiem gesmoord. “Ze draaien de hele zomervakantie met ons mee. Ze komen gewoon naar het zwembad en ze doen ook leuke spelletjes met de kinderen. Het broersproject en de aanpak van de burgemeester vullen elkaar mooi aan”, aldus directeur van Bemmel.

Jongens die toch over de schreef gaan, kunnen nog steeds een uitnodiging verwachten van de burgemeester. “Als ze zich misdragen, zie ik ze graag tegemoet. Hier maak ik tijd voor want het is ontzettend belangrijk. We kunnen hierdoor erger voorkomen in de verdere toekomst. Die investering in de kinderen is het 100 procent waard.”

Lees ook: Etters terroriseren zwem­bad: ‘Ze gaven zomaar een klap op zijn achter­hoofd’