Bergen op Zoom

Trouwjurken, bruidstaarten, fotografen en trouwambtenaren: zo zag de trouwbeurs eruit

Sita Kengen Sita Kengen

Trouwjurken, bruidstaarten, fotografen en trouwambtenaren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het was zondag te vinden bij partyhoeve Natuurlijk! Kloof in Bergen op Zoom. Al meer dan twintig jaar worden hier trouwbeurzen georganiseerd. Onderzoek toont aan dat er tegenwoordig steeds minder getrouwd wordt, maar volgens organisatoren en broers Dylan en Kyle Hultermans is dit in Noord-Brabant niet te merken.

Zondag 10 maart vond de trouwbeurs plaats bij de bosrijke partyhoeve. Hier konden bezoekers informatie op doen bij ondernemers. Deze kunnen een toevoeging leveren aan hun bruiloft. Hoeveel mensen er op een beurs als deze af komen is verschillend, volgens Kyle Hultermans. Hij is één van de eigenaren van Natuurlijk! Kloof. “Vandaag hebben we een goede opkomst, maar dit is ook weersafhankelijk. We verwachten dat er zeker honderd bruidsparen op de beurs afkomen.” De doelgroep die de beurs bezoekt is ongeveer tussen de 25 en 35 jaar oud. “Dit kan natuurlijk variëren, dat maakt het juist zo leuk.” Op de beurs zijn 28 ondernemers aanwezig.

Ondernemers

Marion van Merode Balkhuyzen is trouwambtenaar. Op aanvraag van Natuurlijk! Kloof is zij op de trouwbeurs te vinden. Haar doel is mensen te inspireren en te laten zien wat de mogelijkheden zijn. “Mijn ceremonies zijn helemaal op maat geschreven en ik werk graag met zangeressen. Dat in combinatie met de juiste muziek, gekozen door het bruidspaar. Op deze manier wordt het levensverhaal van het stel verteld.”

Eén van de bezoekers vertelt de trouwbeurs al vaker te hebben bezocht. “Wij hebben deze locatie al gekozen als onze trouw locatie. De vorige keer dat we hier waren keken we met een open blik, maar nu zijn we erg gericht. Zo willen we vandaag extra inspiratie opdoen over wat we nou echt willen en wat bij ons past.”

Minder trouwen

Uit onderzoek blijkt dat er tegenwoordig minder getrouwd wordt. Volgens Hultermans is dat in Noord-Brabant niet te merken. “Wij zitten echt heel vol en blijven ook veel aanvragen krijgen.” Hij denkt dat de reden van de algemeen dalende cijfers zou kunnen komen door corona en omdat het een grote kostenpost is. Ook de aanwezige ondernemers zeggen niet bewust te merken dat er minder getrouwd wordt. Sommige bezoekers merken dit wel in hun omgeving. “Zelf wilden wij nog wel graag trouwen. We hebben expres gewacht tot onze kinderen wat ouder waren, zodat zij het echt bewust mee kunnen maken”, aldus een vrouwelijke bezoeker.