West-Brabant

Truckers keren terug uit buitenland: ‘Jezelf wassen haast onmogelijk’

Maarten Elst Maarten Elst

West-Brabantse truckers zijn ten tijde van het coronavirus vaker op zichzelf aangewezen. Steeds meer klanten sluiten hun deuren en mogelijkheden tot een warme maaltijd of jezelf te wassen worden steeds schaarser.

Dat merken onder meer Willem-Jan Gelten en Robert Hopmans die, ondanks het coronavirus, met een goedgevulde vrachtwagen terugkeerden in West-Brabant. “Bij de grens naar België toe staan er nu heel veel controles. Alle personenwagens worden aan de kant gezet en moeten een bewijsje tonen dat ze op de weg mogen zijn. Gelukkig mag het vrachtverkeer gewoon doorrijden”, vertelt Hopmans. 

Voor de chauffeurs was het een enorme zoektocht om warm eten of een sanitaire aangelegenheid te vinden in het buitenland. “Ik heb zelfs nog een restaurant kunnen vinden die eten klaarmaakt voor ons om af te halen”, vertelt Gelten. “De restaurants die ingericht zijn voor chauffeurs hebben zich toch ingericht om ons te helpen, enorm fijn. We kunnen alleen nog maar naar toiletten bij tankstations langs de snelwegen. Het is haast onmogelijk om onszelf te wassen. Puur uit angst zijn er geen douches beschikbaar en zijn we aangewezen op een jerrycan met koud water. Dat is ook niet alles.”