Roosendaal

Tsjechische klanken van Essense blaaskapel uit topklasse in Roosendaal

De Esseneer Muzikanten tijdens een van hun optredens

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met prijzen op het Zuid-Tilorer Festival, een vijfde plek op het Europese kampioenschap en winst op de Belgische kampioenschappen, behoren de Essener Muzikanten “sinds jaar en dag tot de topklasse,” aldus dirigent Alex Rommers. De blaaskapel brengt aanstaande zaterdag klanken uit Tsjechië ten gehore in De Kring.

De groep staat bekend om hun Moravische muziek. “Het heeft bijna altijd een vrolijk karakter met mooie melodielijnen,” legt Rommers uit. Hij dirigeert al ruim acht jaar bij de blaaskapel, die in 1964 werd opgericht. Momenteel bestaat het uit vijftien muzikanten, uit onder meer Wouw, Hoeven en Essen. Zij bespelen klarinet, trompet, trombone, tuba, hoorn en het slagwerk. “Het is heel technisch en temperamentvol.”

André Hazes

Overigens zijn het niet alleen Tsjechische nummers die de Essener Muzikanten spelen. Ook Zij gelooft in mij van André Hazes en Op de purpere hei van Louis Neefs vallen binnen het repertoire. Hier werden overigens wel nieuwe arrangementen voor geschreven, zodat het wat meer in de Moravische stijl past.

Driekoppige jury

Tijdens de Belgische kampioenschappen werden er enkel Tsjechische muziekstukken gespeeld. “Je krijgt een paar opgelegde werken die je verplicht moet spelen,” legt Rommers uit. “Daarnaast is er een keuzelijst. Dit programma voer je op voor een driekoppige internationale jury uit Duitsland, Slowakije en Nederland.”

Zij letten bij de puntenverdeling onder andere op het samenspel, de techniek, zuiverheid, dynamiek en presentatie. “We behoren sinds jaar en dag tot de topklasse.”