Roosendaal

Tullepetaonen al klûnend door binnenstad: ‘We gaan voor dat speciale klûnkruisje’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bier en Flügels. De belangrijkste drankjes tijdens het klûnen. Duizenden Roosendalers struinden zondagmiddag weer door de binnenstad voor het jaarlijkse klûnevenement: traditiegetrouw vier weekenden voor het vijfdaagse carnavalsfeest losbarst. ZuidWest TV nam een kijkje.

Al vroeg op de middag begon de drukte. “Ik heb al veel bier en Flügels op”, vertelt een vrouw met een roze bril. “Dat hoort erbij hè!” Een bezoekster met een roze muts en gele bril is dolblij met haar eerste kruisje. “De eerste is binnen hoor!”, roept ze. “We zijn los!”

Tullepetanium

De bedoeling van het klûnen is dat bezoekers minimaal elf stempels verzamelen, en van iedere kleur minimaal één. Iedere café heeft zijn eigen Friese naam. Wanneer iemand voldoende stempels heeft verzameld, kan hij of zij een klûnkruisje halen bij de grote Schrobbelaertent op de Markt. “Die is dit jaar gemaakt van Tullepetanium”, vertelt Mathieu Liebeau van Stichting Ijskoud & Nat. “Er zit een stukje van de Tullepetaon in verwerkt. Een heel speciaal kruisje dus dit jaar.”

Een bezoeker in een paarsgekleurd skipak neemt geen genoegen met ‘maar’ elf stempels. “Ik wil ze allemaal!”, zegt hij. Het is de tweede keer dat hij meedoet met het klûnen. “We gaan er weer voor hoor. Lekker zuipen en feesten. Op naar die volle kaart.”