Roosendaal

Tullepetaonen kunnen weer klûnen: ‘Ik drink geen alcohol, maar de flügels gaan er lekker in’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

It giet oan in Roosendaal! Zo’n 4500 Tullepetaonen gingen al klûnend het centrum van Roosendaal door voor drankjes, gezelligheid én stempels. Na twee jaar afwezigheid, werd er dit jaar eindelijk weer gehost en gesprongen op de Markt. “Volgens mij had iedereen dit gemist!”

Compleet in klûntenue loopt een man door de binnenstad. “Mijn schaatsen hangen alleen om mijn nek, want er ligt hier geen ijs”, vertelt hij. “Nu moet ik een stukske over de weg lopen.” Hij is begonnen aan het Tullepetaonse Klûnen. Negentien cafés zijn zondag even een stad of dorp uit Friesland. Deelnemers van de tocht hebben het doel om minstens elf locaties te bezoeken, daar een drankje te nuttigen én een stempel te scoren.

De sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen, was voor de organisatie geen probleem. Het evenement kon gewoon doorgaan. “Échte klûners, die kunnen altijd klûnen!”, zegt Mathieu Liebau van Stichting Ijskoud en Nat, de organisatie van het klûnen. “En wij hebben gewoon geregeld dat het weer vandaag goed is, dat was een kleine moeite hoor.”

Het Friese Workom is zondag ‘gewoon’ even in café De Sjoes te vinden.

Het startsein voor het klûnen is dan eindelijk gegeven. “Heeeerlijk, weer feesten”, reageert een fanatieke bezoekster enthousiast. “Het is zo druk ook. Geweldig!” Ze is al weken druk bezig voor Stichting Carnaval Roosendaal, en ziet het klûnen dan ook echt als een relaxmomentje. “We hoeven nu lekker even niks te regelen. Mijn eerste stempel is al binnen, dus op naar de volgende.”

Over het algemeen is het klûnen hetzelfde opgezet als de voorgaande jaren. In de Molenstraat is wel het een en ander veranderd. De versiering is anders, en er staat een pop-upbar. “Dat hebben we gedaan omdat in die straat alleen Café Jaxx meedoet”, vervolgt Mathieu. “Dat is best een eind lopen, en de tocht is al zo zwaar voor onze klûners. Bij die bar kunnen ze dan terecht voor een extra stempeltje én een drankje natuurlijk.”

Ik drink geen alcohol, maar de flügeltjes gaan er lekker in!

Een andere feestvierder, versierd met diamantjes op haar hoofd, is ook al fanatiek bezig aan haar klûntocht. “Ik drink geen alcohol, maar de flügeltjes gaan er lekker in”, jubelt ze. Een  plan waar ze de rest van de dag naartoe gaat, heeft ze niet. “Ik ga gewoon naar daar waar het gezellig is. De oppas is geregeld, dus het komt wel goed vandaag.”

In plaats van schaatsen om je voeten of om je nek, hebben sommige bezoekers schaatsen op hun hoofd.
Lamme Frans was de hoofdact bij het Tullepetaons Klunen