Roosendaal

Tullepetaonen vieren carnaval vooral online en op ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Carnaval Roosendaal brengt het leutfeest dit jaar op verschillende manieren bij de Tullepetaonen thuis. Natuurlijk worden er zoals altijd 33.000 Kwakkelkraante huis-aan-huis bezorgd. Maar er zijn ook podcasts met leutige interviews, documentaires op ZuidWest TV, een Kiendermiddag hoorspel en natuurlijk uitzendingen op www.tullepetaon.tv.

Door: Bianca van Vugt

Het is voor Jacqo van Gastel zijn eerste jaar als voorzitter van de Stichting Carnaval Roosendaal. En dan treft hij dus meteen een flinke uitdaging in coronatijd. “Het is met carnaval net als met Pasen en Kerstmis. Je kunt niet zeggen: het gaat niet door. Wel is duidelijk dat we het feest dit jaar op een andere manier gaan beleven.”

Ook in Tullepetaonestad wordt het vooral een online feest, maar de stichting pakt wel uit. Er zijn niet alleen uitendingen via YouTube, maar ook podcasts, een hoorspel voor de kinderen en carnavalsdocumentaires op ZuidWest TV. “Het feest van de ontmoeting, zonder elkaar te ontmoeten,” aldus de stichting.

Kwakkelkraant met QR-code

Tullepetaonen krijgen net als andere jaren natuurlijk gewoon de Kwakkelkraant in de bus. 33.000 stuks worden huis-aan-huis bezorgd, zodat de voorpret al kan beginnen. “Normaal gebeurt dat op één dag waarop bijna 500 vrijwilligers op de been zijn. Dat is dit jaar helaas niet mogelijk, maar dankzij de leden van de boerenraad wordt de carnavalskrant alsnog huis aan huis bezorgd,” vertelt Priens Markus I. “De collecte komt daarbij te vervallen, maar via een QR-code in de Kwakkelkraant kunnen de mensen alsnog doneren. Zo hopen we er volgend jaar een extra groot feest van te maken.”

Prietpraot en Tullepetaonse leutmagie

Je kunt ook luisteren naar de podcast van de Stichting Carnaval Roosendaal: de Prietpraot cast. Donderdag komt er weer een nieuwe aflevering online. Alle afleveringen staan hier bij elkaar, dus je kunt ook oude afleveringen nog terugluisteren. En op zaterdag 13 februari is de aankomst van Oog’eid Priens Markus I, Nar Doremi en Sjampetter Rinus live te zien op ZuidWest TV. Het programma begint om 13.00 uur. Je ziet de aankomst per trein en natuurlijk ook de sleuteloverdracht.

Meteen na de aankomst van de Priens en zijn gevolg kun je kijken naar een speciale documentaire. Op ZuidWest TV kun je dan kijken naar Tullepetaonse leutmagie, door de ogen van d’n Oog’eid. In deze documentaire vertellen vier oud-prinsen over het Roosendaalse carnavalsfeest.

‘t Swaree achter ‘t doek en Kiendermiddag hoorspel

Op zondag 14 februari krijg je nog een kijkje in de carnavalskeuken van Roosendaal. Om 15.00 uur kun je op ZuidWest TV genieten van de film ‘t Swaree achter ‘t doek. De stichting belooft “een prachtige documentaire over het Priense Swaree”. En op de website met Tullepetaons Nieuws kun je luisteren naar het Kiendermiddag hoorspel Wa d’n Optreje. Je kunt het hoorspel ook vinden op Spotify.

Op dinsdag 16 februari ronden de Tullepetaonen het leutfeest al weer af. Dan kun je via Tullepetaon TV nog kijken naar de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd. En natuurlijk ook naar de online kinderoptocht. Bij de sluiting van carnaval gaat de stichting ook het nieuwe motto bekend maken. Ze projecteert het motto voor 2022 op de televisietoren.

“Thuis, maar toch samen”

Priens Markus I is tevreden met het digitale carnavalsprogramma. “Het doet me goed om te zien dat een Tullepetaon zich niet laat kisten en op zoek gaat naar alternatieven, die ook binnen de huidige maatregelen wel mogelijk zijn. Carnaval blijft immers een volksfeest.” En omdat je een volksfeest samen hoort te vieren, hoopt de Oog’eid dat de Roosendalers massaal meedoen. “Zolang elke Tullepetaon de vlag aan de gevel hangt en de leut in de eigen woonkamer deelt via social media, zijn we thuis, maar toch samen.”

Foto: © Gerrit de Vries