Roosendaal

Tullepetaons carnaval van start met jubileumeditie van het 11-11 ontbijt

Sven de Laet Sven de Laet

Het carnavalsseizoen in Roosendaal is geopend: met 180 eieren, schalen vol worstenbrood en een bomvolle kroeg vol Tullepetaonen. Na een jaartje afwezigheid, werd de jubileumeditie – want de elfde keer – van het 11-11 ontbijt in de 3 Weesgegroetjes dit jaar dubbel gevierd. “Het voelt weer als vanouds.”

Het was nog even spannend, vertelt Haroun van de 3W’s. “Met al die overleggen en persconferenties in Den Haag. Maar gelukkig  zitten we er vandaag dan toch.” En op de toegangscontrole na, lijkt het even alsof er niets aan de hand is. De lange tafels zitten bomvol uitgedoste Roosendalers, die – al schreeuwend om boven de playlist vol carnavalshits uit te komen – vooral opgelucht zijn dat ze hun feestje eindelijk weer mogen vieren.  “Als ik niet beter wist, zou je denken dat het net als voor corona was.”

Ook in de keuken is het een hectiek van jewelste. Daar is eigenaar Floor druk in de weer met vijf pannen vol eieren. Wijzend op de stapel eierdoosjes: “Zo’n 180 stuks. En het leuke is, dat het ieder jaar voor spannende onthullingen zorgt. Dan komt er weer iemand vragen om een doorgebakken eitje. Blijkt het een zwangere vrouw te zijn.”

Het voelt écht als het begin van carnaval.

In het café wordt het harde werk van de kok gewaardeerd en vliegen de spiegeleitjes er in recordtempo doorheen. Voor een van de bezoekers, een man met een koekoeksklok op zijn hoofd, is het ontbijt inmiddels vaste prik. “Wij zijn er altijd bij. Het is hét moment om iedereen weer te zien en te spreken. Het voelt écht als het begin van carnaval.” Voor een vrouw aan een tafel verderop is het juist de eerste keer. “Het leek ons gewoon hartstikke leuk om eens te proberen. En na een jaar zonder carnaval is het helemaal genieten. Volgend jaar zijn we er weer bij.”