Halsteren

Tv-kok Rudolph bezorgt kinderen de zomer van hun leven: ‘Wel treurig dat dit moet’

Sven de Laet Sven de Laet

Waar veel scholieren wekenlang uitkijken naar de zomervakantie, is dat voor sommige van hen wel anders. Zeker voor kinderen die het thuis minder breed hebben. Speciaal voor hen maakt Nationaal Fonds Kinderhulp zogenaamde Zomerpretpakketten. Tv-kok én ambassadeur Rudolph van Veen had woensdag de eer om de eerste tassen uit te reiken tijdens de landelijke aftrap in Halsteren.

“Ik voel me altijd een beetje beschaamd bij de term ambassadeur,” vertelt Rudolph. “Voor mij is het gewoon onderdeel van hoe je je als Nederlander hoort te gedragen.” Toch heeft de Tilburger niet zomaar voor dit doel gekozen. “Er zijn 300.000 kinderen in ons land die wel vakantie hebben, maar niet op vakantie kunnen gaan. Dat voelt heel oneerlijk.”

Irene Boersma van Kinderhulp onderstreept de grootte van het probleem. “Die kinderen zien hun vriendjes en vriendinnetjes op vakantie gaan, terwijl zij zelf niks leuks kunnen doen. Dan duren zes weken heel lang. Eén meisje zei zelfs dat ze veel liever gewoon naar school gaat.” Als het aan de stichting ligt, krijgen juist die kinderen nu de vakantie van hun leven. Daar moeten de bomvolle tassen aan bijdragen. “Daarin zitten spelletjes, een voetbal, spulletjes om te kleuren… Maar ook kaartjes voor de bioscoop en een pretpark.”

De afgelopen jaren heeft Irene de actie behoorlijk zien groeien. “We zijn in 2017 gestart met zevenhonderd pakketten. Nu hopen we zevenduizend kinderen te verrassen. Geweldig dat dit kan, toch?” Al ziet ze tegelijkertijd ook hoe tegenstrijdig het is. “Het is treurig dat zoveel kinderen in armoede leven en dit nodig hebben.”

Die kinderen zien hun vriendjes en vriendinnetjes op vakantie gaan, terwijl zij zelf niks leuks kunnen doen.

De eerste van die zevenduizend pakketten werden woensdagmiddag dus door Rudolph overhandigd. Al bleef het daar niet bij. “Ik ben hier natuurlijk ook om iedereen een beetje blij te maken. En toevallig staat hier een Rudolph’s Bakery. Dus waarom zouden we niet even aan de slag gaan?” Zo werden er in no time vrolijke bakcreaties op tafel getoverd. “Berenkoeken! En de kids hebben ze zelf versierd.”

Ook de Roosendaalse Stichting Paul was aanwezig. “Normaal zorgen wij ervoor dat kinderen uit armere gezinnen de mogelijkheid hebben om te sporten,” vertelt voorzitter Raymond Arnold. “Bijvoorbeeld door contributie of kleding te betalen. Voor de landelijke aftrap van de pretpakketten hebben wij nu een aantal van ‘onze’ kinderen uit mogen nodigen.” En dat is niet alles. “In totaal kunnen we via deze actie zo’n 150 kinderen van onze stichting extra blij maken.”