Roosendaal

Tv-presentatrice Gwen van Poorten bij Nationale Jongerenherdenking

Nationale Jongerenherdenking Roosendaal 2018. Foto: archief Zuidwest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Tv-presentatrice Gwen van Poorten komt in Roosendaal de Nationale Jongerenherdenking presenteren. Van Poorten is vooral bekend van haar reportages in het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken.

De Nationale Jongerenherdenking wordt in Roosendaal voor de tweede keer gehouden. Het is een manier om de Nationale Dodenherdenking van 4 mei meer onder de aandacht te brengen van jonge mensen. Het thema in Roosendaal is ‘oorlogsverhalen’. Op 4 mei herdenkt Nederland alle oorlogsslachtoffers uit het verleden en staat stil bij iedereen die ook nu in oorlog en angst leeft. Dat gebeurt met 2 minuten stilte.

Roosendaal 3e stad met jongerenherdenking

Voor jongeren kan het moeilijk zijn zich voor te stellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. Het bleek ook nodig te zijn te herdenking moderner te maken. Daar begon Rotterdam mee in 2017. Vorig jaar deden Roosendaal en Amsterdam ook mee. De reacties in Roosendaal waren zo positief, dat ook dit jaar een Jongerenherdenking wordt gehouden.

Voorprogramma

CultuurCompaan heeft voor Roosendaal het jongerenprogramma samengesteld in en om schouwburg De Kring. Het thema is ‘oorlogsverhalen’.  In het voorprogramma treden jonge Roosendalers op met muziek en dans, er is een fototentoonstelling en een Escape Experience.

Hoofdprogramma

Tijdens het hoofdprogramma neemt presentatrice Gwen van Poorten de jongeren mee door het avondprogramma. De avond begint met de mobiele telefoon. Iedereen in de zaal wordt gevraagd een speciale website te openen, waarop afgeteld wordt naar de 2 minuten stilte. Na de herdenking gaat het programma door met een optreden van Dansatelier Roosendaal; een dansvoorstelling door Roosendaalse talenten over vroeger en nu. Daarna gaat iedereen naar het Tongerloplein voor een muzikale samenkomst.

Naprogramma

Voor het naprogramma worden alle bezoekers uitgenodigd mee te gaan naar het station van Roosendaal. Daar speelt theatercollectief ‘Vrouwen van Wanten’ samen met Roosendaalse jongeren de voorstelling ‘Perron 1’. Entree voor deze voorstelling is 12,50 euro. Dit is het enige deel van het programma waarvoor betaald moet worden, de rest is gratis toegankelijk. Wie liever op het Tongerloplein blijft, kan genieten van de muziek van H!P.