Bergen op Zoom

Tweestrijd bouwclubs: stoppen of wagen afmaken voor volgende carnaval

Een bouwer aan het werk, bij de constructie van een optochtwagen.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De carnavalsharten in Brabant worden hard geraakt nu steeds meer steden de grote evenementen afgelasten. Ook Bergen op Zoom moet er aan geloven. Er is in elk geval geen optocht tijdens de Vastenavend. En dat heeft natuurlijk grote impact op de bouwclubs. Bouw je door, of laat je alles vallen?

Door: Esmée van den Heuvel en Bianca van Vugt

Natuurlijk hadden ze het heus al wel zien aankomen. En toch doet het zeer dat de vastenavend in Bergen op Zoom maar heel beperkt gevierd gaat worden. De grote evenementen vervallen allemaal. En dat betekent dat er dus ook geen optocht is. Wat doe je dan, als bouwclub?

“We zijn fanatiek en willen doorgaan”

Kleinere clubs, zoals BC De Sloffe, hadden al een probleem. Zij konden al amper werken, omdat er in de kleine loodsen niet genoeg ruimte was om anderhalve meter afstand te houden. Grotere clubs konden nog wel bouwen. En sommige clubs, zoals BC De Waterstraot, waren ook gewoon alvast begonnen. Want het carnavalsbloed kruipt waar het niet gaan kan.

“Natuurlijk wil je bouwen. Je wilt bezig zijn, wilt je wagen bouwen. We zijn fanatiek en willen doorgaan,” bevestigt Michiel Nefs van BC De Waterstraot. “Maar afgelopen weken en maanden voel je op je klompen al aan natuurlijk dat ’t deze kant op gaat. En dat de beslissing een keer gaat vallen.”

Loods te klein om op anderhalve meter te werken

Het bestuur had zelf al maatregelen genomen. “De kantine, daar komen we eigenlijk niet meer in. Zorgen dat je genoeg ventilatie heb, toch je afstanden bewaren,” legt Nefs uit. Stoppen was voor het bestuur geen optie. “Want je wil wel ook naar de rest laten zien dat we daar wel mee bezig zijn. Dat we zo goed mogelijk ermee omgaan.”

Dat kon het bestuur van BC De Sloffe niet waarmaken. De loods waarin de vrijwilligers werken, is te klein om goed afstand te houden. De bouwclub heeft daarom besloten deze keer geen vastenavendwagen te maken. “De doorslaggevende factor is dat wij niet de anderhalve meter kunnen waarborgen. En dat wij door de coronatijd eigenlijk al enige tijd achterlopen met het bouwen,” vertelt Ronald de Nijs van BC De Sloffe. “Omdat wij in de zomer het meeste bouwwerk moeten leveren. In de winter kunnen wij in onze bouwhut niet echt bouwen.”

Het kost de bouwclubs ook geld

De Stichting Vastenavend probeert alternatieven te bedenken om toch een zo leutig mogelijk carnavalsfeest te vieren. Maar de wagenbouwers van De Sloffe kunnen daar weinig mee. “De andere opties waren er wel gegeven. Er is ook overlegd met de stichting en zij kwamen zelfs met een soort fijas. Dat zijn stilstaande objecten door de stad,” legt De Nijs uit. “Lopend is voor ons eigenlijk onmogelijk, omdat wij met papier maché bouwen. Papier maché houdt het niet zo best met regen en veel wind, dus voor ons was dat geen optie.”

De Waterstraot bouwt wel door. Al is het alleen al om de club vrijwilligers bij elkaar te houden. “We gaan door. Je wil wel je motivatie binnen je club ook houden,” vertelt Nefs. “Maar we gaan natuurlijk wel ook echt even overleggen ‘hoe gaan we dat doen?’ Carnaval aflassen? Klinkt heel simpel, maar ook voor ons heeft dat best financiële consequenties waar we rekening mee moeten gaan houden. Normaal heb je je feesten, je wagen. Maar je vaste lasten, alles loopt wel door. Dus dat zijn wel dingen waar we nu toch even over na moeten gaan denken. Hoe gaan we dat aanpakken?”

Een zeer aparte carnaval

De Nijs gaat de vastenavend oude stijl zeker missen. “Vooral de gezelligheid. Het onder mekaar zijn van de bouwers en de mensen eromheen die de interesse hebben van ‘wat gaan jullie bouwen? Hoe gaat het bouwen?’ Dat zullen we vooral missen,” denkt hij. “Ik verwacht een zeer aparte carnaval. Ik denk dat de mensen de anderhalve meter wel proberen te handhaven. Maar met een slok bier op zal het moeilijk worden.”

Ook Nefs is benieuwd hoe het carnavalsfeest er uit zal zien. En hoe de wagenbouw zal verlopen. “Je gaat er in één keer twee jaar over doen in plaats van één jaar. Je wilt wel zorgen dat je club bijeen blijft en dat je niet ga krijgen van ‘ah het maakt nou toch niet meer uit’, legt hij uit. Maar hij verwacht dat het vastenavendvirus wel zal overwinnen. “Die mentaliteit, die zal wel blijven. Dat gaat zo maar niet weg. Dat krijgt Corona niet voor elkaar.”