Woensdrecht

Tweetalig informatiebord onthuld bij uitkijkpunt Rijzendeweg

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bij het uitkijkpunt langs de Rijzendeweg in Woensdrecht is donderdag een informatiebord onthuld. Op de ene kant van het bord staan een panoramafoto met uitleg over bezienswaardigheden, een wandelroute en een korte geschiedenis over het gebied. Aan de ander kant staat de uitleg over het ontstaan van de Brabantse Wal en de rol van De Schelde daarbij. De teksten zijn niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Door: Bianca van Vugt

Bij het bankje en het watertappunt op de Rijzendeweg in Woensdrecht zit je op 19 meter boven ANP, bovenop de Brabantse Wal. Van daaruit heb je een wijds uitzicht over de zandgronden die aflopen naar de lager gelegen kleigronden. Het is een bijzondere plek en dat is nu extra duidelijk gemaakt: er staat voortaan een informatiebord met uitleg over het gebied en het ontstaan van de Brabantse Wal.

Geopark Schelde Delta wil op werelderfgoedlijst

Het informatiebord staat aan beide kanten vol. Op de ene kant staan een panoramafoto met uitleg over bezienswaardigheden, een wandelroute en een korte geschiedenis over het gebied. Aan de ander kant staat de uitleg over het ontstaan van de Brabantse Wal en de rol van De Schelde daarbij. Het is het eerste informatiebord met de huisstijl van het Geopark Schelde Delta.

De Brabantse Wal ligt in die Schelde Delta. Het is de bedoeling het gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen, als een Global Geopark. Daar werken de provincies Noord-Brabant, Zeeland, West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen samen aan mee. Volgens hen is de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta een uniek gebied, een combinatie van natuur en bijzondere cultuurhistorie. En de Brabantse Wal is daarin een opvallende verschijning.

“Brabantse Wal krijgt internationale uitstraling”

Het informatiebord moet voorbijgangers er op wijzen dat ze op een bijzondere plek staan. Een plek met internationale allure. Daarom staat de tekst op het bord in twee talen geschreven. “De Brabantse Wal krijgt door de ligging in het Geopark een internationale uitstraling. De tekst op het bord is daarom niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels,” aldus Willem de Weert van de Stichting De Brabantse Wal.

Het uitkijkpunt aan de Rijzendeweg in Woensdrecht was al ingericht voor toeristen en recreanten. Er staat een picknicktafel, een maquette, een plek om je fiets te stallen en een watertappunt. Het was de wens van het Dorpsplatform Woensdrecht om daar ook het verhaal over de Brabantse Wal bij te zetten. “Het dorpsplatform heeft het panoramabord op deze plek geplaatst, omdat hier veel wandelaars en fietsers langskomen die kunnen genieten van het mooie uitzicht,” legt Kees Gravemaker van het Dorpsplatform uit.

“Interessant voor eigen inwoners en bezoekers”

Het informatiebord is ontworpen door Marly Mulders en gemaakt door de firma Tummers. Tot grote tevredenheid van de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Interessant voor de eigen inwoners en voor bezoekers”, vertelt hij. “Een waardevolle aanvulling voor deze locatie en een mooie start van bekendheid geven aan Geopark Schelde Delta in onze gemeente.”

Lees ook: Woensdrecht krijgt extra watertappunt en informatiebord bij uitkijkpunt