West-Brabant

Twintigtal Franse oldtimer motoren toeren door West-Brabant

Foto's: © Blik op de streek

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Liefhebbers van oude motoren komen in het eerste weekend van september samen in Huijbergen. Het gaat natuurlijk niet over willekeurige oude motoren. Nee, originele Franse oldtimers van de Club Franse Motoren. Een twintigtal leden komt naar West-Brabant voor een toerrit over de Brabantse Wal en door Zeeland.

Ze zijn niet alleen herkenbaar aan de oldtimer motoren zelf, maar ook aan de typische pothelm die ze bijna allemaal dragen. Want mensen met een passie voor oude motoren rijden graag in stijl. Als je in het weekend van 5 en 6 september op de Brabantse Wal bent, is de kans groot dat je ze voorbij ziet komen rijden. De Club Franse Motoren organiseert het jaarlijkse Clubweekend deze keer namelijk in West-Brabant.

“We kijken er zo naar uit”

De leden van de Club Franse Motoren kijken er naar uit, vertelt voorzitter Daan Withagen uit Halsteren. De oldtimer-liefhebbers zijn gewend om elkaar geregeld te zien. Om samen te sleutelen of over een beurs te lopen. Maar door de coronacrisis kan dat al maanden niet. “Alles ligt al lang stil. De technische club komt niet bijeen, de beurzen liggen stil,” legt Withagen uit. “Alleen dit kan doorgaan, want het is buiten. ‘We kijken er zo naar uit’, hoor ik van de leden.”

De voorzitter is streng op het naleven van de coronaregels. “Onderweg is het natuurlijk geen probleem, daar rijd je ver uit elkaar. Maar als we stoppen, houd ik het goed in de gaten.” Als voorbeeld geeft hij zijn plannen voor de barbecue. “Dan laat ik iedereen zitten, op afstand. En dan kunnen ze om beurten eten komen halen, dat krijgen ze dan aangereikt. Niemand komt verder ergens aan, behalve ik. Mijn handschoentjes heb ik al ingepakt.”

Geen drukte met publiek op stopplaatsen

Niet alle vaste deelnemers aan het Clubweekend zijn er dit jaar bij. “We hebben toch ook leden uit de kwetsbare groep. De meeste zijn toch al gepensioneerd. Dus het is een kleinere groep deze keer,” legt Withagen uit. Toch rekent hij nog op een 20-tal deelnemers. Zoals de oudste van de club, de 90-jarige Wim uit Gouda. Hij is blij met de genomen coronamaatregelen en heeft besloten toch mee te rijden over de Brabantse Wal.

De coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor het publiek. Normaal gesproken geeft de Club Franse Motoren al door waar de oldtimers onderweg zullen stoppen. “Dat trekt altijd publiek,” zegt Withagen. “Mensen vinden het leuk even een praatje te maken en de motoren te bekijken. Maar ik wil nu geen drukte, dus geen publiek op de stopplaatsen. En dat is heel paradoxaal. Want dat contact maakt het ook juist zo leuk.”

Zaterdag toer over Brabantse Wal

Je moet het dus treffen en ze onderweg toevallig zien rijden. Op zaterdag gaat de toer over de Brabantse Wal. Zondag trekken de oldtimers richting Zeeland. “Ik moest wel, want België zit op slot,” aldus Withagen. “Al had ik daar graag een paar bijzondere collectie oldtimers gaan bezoeken met de leden.” In plaats daarvan bezoeken ze in Huijbergen een museum dat nog in oprichting is.