Halsteren

Uitbreiden route Alsterse Carnaval op valreep afgeblazen

Herbert Kats Herbert Kats

Een langere route van de Braobanse Wal Optocht zit er dit jaar niet in, heeft de Stichting Alterse Carnaval op de valreep moeten besluiten. Het plan was een uitbreiding met het Vogelenzangplein. Maar dat stuitte op bezwaar van de Plus-supermarkt, legt Adrie Backx van het Alterse Carnaval uit.

De Plus zou door een langere route vrijwel de hele dag onbereikbaar zijn, maar was niet in het nieuwe plan gekend. “Wij hebben daarin steken laten vallen”, klinkt het schuldbewust. “We hebben te laat contact gezocht. Het was te kort dag.”

Backx heeft het ‘volste vertrouwen’ dat het volgend jaar wél goed komt met de uitbreiding. “We hebben contact gehad en de verstandhouding is goed.” In april wordt een nieuw plan besproken met direct betrokkenen en gemeente.

Compromis

Volgens Backx ligt er dan een compromis op tafel waardoor de Plus niet meer de hele dag is afgesloten voor klanten. “Ze zouden dan bijvoorbeeld ‘s ochtends nog open kunnen zijn.” Inhoudelijk wil de supermarkt daar op dit moment niet op ingaan. Wel is de Plus bereid aan te schuiven voor overleg.

De route uitbreiden met het Vogelenzangplein is een gedachte die al jaren leeft bij het Alterse Carnaval. Die haalt aan dat de gemeente Bergen op Zoom daar ook voorstander van is, omdat het Vogelenzang zich prima leent voor culturele evenementen.

Makkelijker bij bochten

Vandaar dat sinds vorige zomer al is gesproken over de nieuwe, langere route. Bouwclubs toonden zich positief, aldus Backx. Praktische overwegingen spreken voor een uitbreiding van de route: de deelnemers zijn minder dicht op elkaar gepakt en de wagens hebben het makkelijker bij het nemen van moeilijke bochten. Daardoor is de stoet ook beter in beeld te brengen, is een bijkomend argument.

Ondanks het feit dat het plan na de Vastelaoved van 2023 verder is uitgewerkt valt de organisatie nu toch terug op de ‘oude’ kortere route. Zonder Vogelenzangplein dus. “In het zicht van de finishlijn, moeten we mededelen dat deze aanpassing toch complexer en omvangrijker is gebleken dan wij hadden voorzien.” De les die de stichting heeft geleerd is helder: “Belangrijk is dat we nu precies weten welke obstakels we nog moeten wegnemen.”