Roosendaal

Uitbreiding en verdieping van stamtafels in Roosendaal houdt mensen gezond in de buurt

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Anouk Houweling Anouk Houweling

      De gemeente Roosendaal en maatschappelijke organisaties Thuiszorg West-Brabant (TWB) en WijZijn gaan de stamtafels in de gemeente uitbreiden. Dat gebeurt onder andere met ruimere openingstijden. Zo hopen ze mensen gezond te houden in hun eigen buurt.

      Bij een stamtafel kunnen mensen terecht om elkaar te ontmoeten, activiteiten te ondernemen en te genieten van een maaltijd. De gemeente gaat nu structureel 450 duizend euro per jaar beschikbaar stellen voor de stamtafels. Daarmee kunnen er meer activiteiten georganiseerd worden en worden de openingstijden verruimd. “Dat er voor iedereen een plek is om binnen te lopen en waar je de dag kan doorbrengen. Zo kunnen mensen oud worden in hun buurt”, zegt wethouder Evelien van der Star.

      Leefbare buurt

      Met het uitbreiden van de stamtafels moet de leefbaarheid in buurten verbeteren. Doordat het laagdrempelig is, kunnen mensen makkelijk even binnenlopen. Mensen worden ouder en soms ook eenzaam. “Bij eenzaamheid komen complicaties kijken. De wereld wordt kleiner en dan worden mentale problemen groter”, legt Ad van Rijen van WijZijn uit.

      De stamtafel in Kalsdonk werkt al met de nieuwe methode. (Foto: ZuidWest Update)

      Het is daarom van belang dat mensen ergens terecht kunnen met vragen over zorg of ziekte bij hun partner. Maar het is ook gewoon voor de gezelligheid en elkaar ontmoeten. “Ervaring is dat ontmoeting als sleutel gebruikt kan worden om eenzaamheid tegen te gaan”, vertelt Van Rijen. Dat geld ook voor Annie Bogers. Zij komt al een lange tijd bij de stamtafel. “Voor de gezelligheid en lekker onder de mensen. “Thuis zit ik maar alleen”, zegt ze. Ze is dit keer met de groep bezig met het knutselen van bloemen.

      Doordat mensen elkaar bij een stamtafel leren kennen, kunnen ze ook een beetje op elkaar letten. Problemen kunnen dan voorkomen worden waardoor de zorg wat ontlast wordt. Als mensen op een bepaalde moment toch zorg nodig hebben, kan er altijd een zorgprofessional ingeschakeld worden.

      Iedereen welkom

      De stamtafels zijn niet alleen voor eenzame ouderen of mensen die zorg nodig hebben. “Ook jongeren zijn meer dan welkom”, benadrukt de wethouder. Daarnaast is een indicatie van een arts of ziekenhuis niet meer nodig. Ook hoeven inwoners niet meer langs de wmo. “Je mag hier gewoon binnenkomen met je vraag of zonder vraag en een leuke dag hebben”, voegt de wethouder toe.

      Ook is het de bedoeling om de hele buurt bij de stamtafels te betrekken. Zo kunnen mensen elkaar helpen bijvoorbeeld met maatjes. “Veel inwoners willen graag wat doen zolang je de vraag maar goed stelt. En zeker als je elkaar kent”, voegt Christ-Jan Danen nog toe. Op dit moment zijn er negen stamtafels in de gemeente Roosendaal. Daarvan werken er nu vijf met deze nieuwe methode. Het college hoopt het uit te breiden naar in totaal tien stamtafels verdeeld over de gemeente.