Bergen op Zoom

Uitkijken over de bossen vanaf nieuwe observatietoren

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Donderdagmiddag is de observatietoren bij het Natuurpodium en Stayokay officieel geopend. De toren is 18 meter hoog en biedt uitzicht over de omliggende bossen en het groene dak van het hoofdgebouw.

De nieuwe observatietoren maakt deelt uit van Natuurpoort StayOkay. Dit is een samenwerking tussen de gemeente, StayOkay, Natuurpodium en het Klimbos. Het gehele project ging zeven jaar geleden van start. De realisatie van de toren is begonnen in 2016.

Roofvogelshow

De opening ging gepaard met een heuse roofvogelshow. Een van de vogels vloog met een schaar vanaf het dak van StayOkay naar wethouder Patrick van der Velden. Die knipte vervolgens met Elianne Braskamp van StayOkay en Robert Deliën van het Natuurpodium het rode lint door. De wethouder is tevreden met de nieuwe toren. “De toren geeft een extra dimensie aan het Natuurpodium.”

Uitkijken over de bossen

De observatietoren heeft verschillende plateaus. Je kan rondkijken op zes, twaalf of achttien meter hoogte. Vanaf het hoogste punt kunnen bezoekers uitkijken over de bossen en op het groene dak van StayOkay. Architect Maarten Polman: “Het uitgangspunt voor het ontwerp is de lokale biotoop. We hebben hier alleen maar inheemse beplanting geplant, die je ook kan zien vanaf de toren. Je ziet dus het heidelandschap zoals de Brabantse Wal is vanuit een heel ander perspectief.”

Ook Robert Deliën, directeur van het Natuurpodium, is zeer te spreken over de nieuwe observatietoren. “Ik denk dat het een mooie toevoeging is. Je kan op verschillende niveaus naar het bos kijken. We willen onderdeel van het bos zijn en zo is de toren ook bedoeld.”

Deze roofvogel was onderdeel van de opening van de observatietoren Foto: Jeffrey Hage/ZuidWest Update