Roosendaal

Uitzondering voor kwetsbare groep: samen kerstlunchen in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het was vandaag gezellig druk in het Huis van Westrand in Roosendaal. Zo’n dertig gasten zijn er getrakteerd op een uitgebreide kerstlunch. Buurthuizen waar vooral kwetsbare mensen komen die bijvoorbeeld eenzaam zijn of in armoede leven, mogen namelijk wél gewoon open blijven. Zolang er maar maximaal 30 mensen zijn, die allemaal genoeg afstand houden en mondkapjes dragen. En dus trakteerden het Huis van Westrand en de Rotaryclub Roosendaal deze groep op een sjieke kerstlunch.

Door: Marvin Sluijter en Bianca van Vugt

Een hors d’oeuvre, een heldere bouillon met fijne groenten en gehaktballetjes, varkenshaas in champignonroomsaus met groenten en een aardappelgratin met een stuk ijstaart na. De bijna 30 gasten van het Huis van Westrand in Roosendaal werden vrijdagmiddag flink verwend. Ze kregen een speciale kerstlunch. Helemaal gratis door sponsoring van de Rotaryclub Roosendaal en Quiet.

Buurthuizen mogen open voor kwetsbare groepen

Restaurants zijn gesloten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Maar voor de buurthuizen die werken met kwetsbare mensen, zoals mensen die eenzaam zijn of weinig geld hebben, mogen wel nog activiteiten organiseren. Tot opluchting van Zela Tezel, de beheerder van het Huis van Westrand. “Wij hebben een kerstmaaltijd, dat is gelukkig heel goed geregeld. Wij volgen natuurlijk de maatregelen.”

Ook Eddy Haers, vice-voorzitter van het Huis van Westrand was blij dat het door kon gaan. “Maandagavond was heel spannend. Maar gelukkig kwam er de mededeling dat de buurthuizen open mochten blijven voor de kwetsbare groepen,” vertelt hij. “En ja, we hebben dat langs alle kanten nagevraagd van ‘nou ,dat staat er op het plan, mag dat doorgaan?’ Ja, dat mag doorgaan. Mits het allemaal maar besloten is.”

Gratis diner, op anderhalve meter van elkaar 

Een andere reden dat de kerstlunch in Roosendaal wel door mocht gaan, terwijl restaurants gesloten moeten blijven, is de prijs: het is gratis. “Het is iets wat we mogen geven, hè, niet iets waarvoor de mensen moeten betalen. Dus in deze toch wel bijzonder bizarre tijd zijn we er gewoon heel erg blij mee dat we dit kunnen doen,” zegt Haers. En dus konden de bezoekers vrijdag aanschuiven aan lange tafels, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Even een keer gezellig samen eten is voor deze groep heel belangrijk, legt Tezel uit. “Er zijn mensen die echt behoefte hebben om toch met andere mensen te kunnen eten. Ze kunnen nergens heen. Alles is gesloten op dit moment en mensen hebben ook niet altijd familie bij elkaar. En dus dit is een hele mooie gelegenheid om toch, voor de kerst, hun dit aan te kunnen bieden.”