Bergen op Zoom

Ulu Moskee in Bergen op Zoom organiseert Cultureel Festijn

Een vorige editie van het Cultureel Festijn (foto: Sahin Ergec)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Turkse Ulu Moskee in Bergen op Zoom organiseert weer een Cultureel Festijn. Dat gebeurt op 3, 4 en 5 november. Het doel van het Cultureel Festijn is verbinding creëren en mensen kennis te laten maken met de Turkse cultuur en keuken.

“De Ulu Moskee is heel open”, begint bestuurslid Sahin Ergec. “Iedereen is bij ons welkom. En twee keer per jaar organiseren we een evenement waarbij het heel laagdrempelig is om echt eens een kijkje te komen nemen. Dat doen we 3, 4 en 5 november dus weer.”

Iedereen is welkom

Waar in de zomer vooral lekker buiten gezeten kan worden tijdens het festijn, zal dat rond deze tijd van het jaar wat koud zijn. “Speciaal daarom komen er overal vuurkorven te staan, zodat we een warme sfeer creëren. Binnen in de moskee worden rondleidingen gegeven en zijn er workshops te volgen. Maar ook buiten valt er genoeg te zien en te beleven hoor.”

Volgens Ergec zijn veel mensen stiekem best geïnteresseerd in de moskee. “Maar ze denken dan al snel dat ze daar niets te zoeken hebben. Dat is helemaal niet waar. Wij laten het graag zien, geven graag uitleg én spreken gewoon Nederlands hoor. Of je nu drie uur komt of vijf minuten, echt iedereen is welkom.”

Turkse keuken

Naast de verschillende activiteiten die gevolgd kunnen worden, is er ook genoeg aanbod voor de inwendige mens. “We hebben ‘s ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet, ‘s middags een lunch, ‘s avonds avondeten en tussendoor zijn er altijd hapjes en lekkere drankjes. Denk bijvoorbeeld aan baklava en traditionele thee.”

De hele gemeenschap werkt mee aan het evenement. “We maken alle hapjes zelf, jong, oud, man, vrouw, iedereen helpt mee!”

Verbinden

Het belangrijkste aan het evenement is het samenzijn, nieuwe mensen leren kennen en de gemeenschap verkennen, vervolgt Ergec. “Via sociale media polariseren mensen heel erg. Maar dat willen wij niet. We willen door middel van deze dagen openheid uitstralen en mensen kennis laten maken met onze cultuur.”

In de moskee is die dagen ook een Nederlands-Turkse imam aanwezig. “Dat is vrij uniek in Nederland. Normaal gesproken komt een imam namelijk altijd uit Turkije. Onze imam is in Nederland geboren. Hij geeft graag extra uitleg over onze moskee en het geloof.”

Het Cultureel Festijn vindt plaats op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november in de Ulu Moskee aan de Van Heelulaan in Bergen op Zoom. Op zaterdag en zondag worden er om 13.00 uur en 16.00 uur rondleidingen gegeven.