Bergen op Zoom

Ulu moskee in Bergen op Zoom wil met lentefestijn banden versterken

Emma Janvier Emma Janvier

Eenheid creëren. Dat is wat de Ulu moskee in Bergen op Zoom graag wil. Daarom opent de moskee dit weekend haar deuren voor het lentefestijn. Met kraampjes vol Turkse producten, attracties voor de jeugd en standjes met hapjes uit de Turkse keuken is er van alles te doen.

Volgens Sahin Ergec is er flink uitgepakt. Hij is bestuurslid bij de Ulu moskee en vertelt wat het doel van komend weekend is. “We leven in een maatschappij waarin tegenstellingen heel erg worden uitgelicht, wij willen daar geen onderdeel van zijn.” Daarom stelt de moskee al bijna veertig jaar haar deuren open. “We kijken juist naar iedereens overeenkomsten.”

Turkse cultuur

Er is een heel team vrijwilligers bezig met het klaarzetten van het feest. Ook de 16-jarige Aras is druk in de weer. “Dit weekend ben ik vooral bezig met dingen aanvullen en heen en weer sjouwen”, legt hij uit. “En ik sta ook veel in de dönerkraam, eten uitdelen aan de mensen.” Volgens hem is het belangrijk dat het lentefestijn er is. “Iedereen komt bij elkaar en zo kunnen we ook laten zien hoe mooi de Turkse cultuur is.”

Het lentefestijn was vorig jaar een groot succes.

Aan die Turkse cultuur zal zeker geen gebrek zijn. “We hebben een Imam die ook Nederlands spreekt”, ligt Sahin toe. “Hij geeft rondleidingen in de moskee en vertelt hoe alles in elkaar zit.” Sahin laat alvast de gebedsruimte zien. “Hij neemt je dan bijvoorbeeld mee hier naartoe. Alle tekens die hier te vinden zijn vertaalt hij dan voor je en hij kan alle vragen beantwoorden.”

Samenkomen

Maar uiteindelijk staat het samenkomen voor Sahin echt centraal. “We wonen, recreëren, leven allemaal in Bergen op Zoom. Onze kinderen gaan naar dezelfde scholen. Wij zíjn deze stad. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, we zijn allemaal één in deze maatschappij.”

Wij zíjn deze stad.

Sahin vindt het hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er zijn om het festijn op te zetten. “En dan is het nog hartverwarmender om te zien hoeveel mensen er buiten onze gemeenschap om langskomen. We horen vaak van mensen buitenaf hoe fijn ze het vinden om even langs te komen en een theetje te drinken.”

Voorgaande jaren heeft de moskee soms wel duizenden mensen over de vloer gehad tijdens het lentefestijn en ze hopen ook dit jaar op veel bezoekers. “Als het weer een beetje meezit kan het een prachtig weekend worden en we hopen dat iedereen op zijn of haar fiets stapt en even komt kijken.”