Halderberge

Unieke expositie over Franse schrijver van De Kleine Prins

Expositie over Saint-Exupéry.

Herbert Kats Herbert Kats

In Tivoli Oudenbosch wordt de Franse vlieger/schrijver Antoine de Saint-Exupéry geëerd met een tentoonsteling. Hélène Pichon, directrice van Alliance Française Den Haag opent zaterdag 11 mei (om 15 uur) de expositie, die tot en met 23 mei duurt.

Het bijzondere verhaal van De Saint-Exupéry is ook bij jongeren bekend door de fraaie en succesvolle strips van Cédric Fernandez. De tentoonstelling toont 24 schitterende illustraties van zijn hand op groot formaat. Zij belichten het avontuurlijke vliegeniersleven van De Saint-Exupéry, auteur van De Kleine Prins (Le Petit Prince). Daarvan worden nog steeds ieder jaar honderdduizenden exemplaren verkocht.

Bij de opening in zaal ‘Petit’ van restaurant ’t Zusje houdt Loet Kuipers een presentatie over de vliegtuigen die de expo laat zien. Kuijpers is luchtvaarthistoricus en hoofdredacteur van het tijdschrift Verenigde Vleugels. Berry van de Wouw (astronomievereniging Orion) besteed nog kort aandacht aan de rol van astronomie in Le Petit Prince.

Gedreven piloot

Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944) was een gedreven Franse piloot. Toen hij ging vliegen stond de luchtvaart nog zo in de kinderschoenen dat het onzeker was of je levend van een vlucht terugkeerde. Dat weerhield hem er niet van in dienst te treden van legendarische vervoerders als Aéropostale en Aéroposta Argentina om postvluchten uit te voeren, onder meer van Frankrijk via Afrika naar Zuid-Amerika.

In de Tweede Wereldoorlog streed de Franse piloot tegen de Nazi’s. Dat kostte hem het leven. In 1944 stortte hij neer in de Middellandse Zee, waarschijnlijk neergeschoten door een Duitse piloot.

Boeken

Saint-Exupéry schreef daarnaast boeken, zoals de eveneens befaamde Nachtvlucht (Vol de Nuit). Daarin toont hij zijn ontzag voor de natuur, maar ook voor wat ons (een verantwoordelijk) mens maakt. Zo vraagt hij zich af of het gerechtvaardigd is mensenlevens te offeren voor grote en mogelijk gevaarlijke ideeën en projecten, zoals het bouwen van een brug.

De expositie in Oudenbosch is gratis te bezoeken.