Bergen op Zoom

Unieke kans om Peperbus via de steiger te beklimmen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is een kans die je maar zelden krijgt: het beklimmen van de Peperbus via de buitenkant. 120 mensen kunnen deze kans dit weekend grijpen doordat de toren van de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom in de steigers staat.

De toren krijgt een grote opknapbeurt. De laatste keer dat dit gebeurde was na de brand van 1972. In de afgelopen vijftig jaar heeft het schilder- en voegwerk het zwaar te verduren gehad. Stenen die door vocht een grauwe aanblik hebben gekregen, worden met stoom behandeld. Kozijnen en verrot houtwerk wordt vervangen of geverfd.

Heel bijzondere kans

Stadsgids Yolanda van Twillert trok de stoute schoenen aan en vroeg aan de architect en de gemeente of er bezichtigingen georganiseerd konden worden. Tot haar grote vreugde kreeg ze groen licht. “Het is heel bijzonder! De Peperbus staat ongeveer eens in de veertig jaar in de steigers”, zegt ze.

Architect Laurijs Weyts is nauw betrokken bij de renovatie. Hij laat zien wat mensen kunnen verwachten na een uitdagende klimpartij. “Vanuit de tuin van de Gertrudis klim je op een traptoren. Daarna kom je op het platte dak van de kerk. Vanaf daar is de steiger verder opgebouwd”, zegt hij. Op verschillende plekken zijn stenen afgebroken of zitten stenen los. En ook het houtwerk van de galmborden en kozijnen zijn op z’n minst aan een likje verf toe, maar in veel gevallen aan vervanging. De mensen die zaterdag de Peperbus gaan beklimmen kunnen het van dichtbij zien.

Prachtig uitzicht

Ook het uitzicht is meer dan de moeite waard, laat Van Twillert zien. De gids wijst met Markiezenhof en het Ravelijn aan. Nog wat verder weg zie je de molen en de Pompejustoren in Halsteren.

Bezoekers betalen twintig euro voor een kaartje om naar boven te mogen. Daags voor de beklimming zijn alle kaartjes uitverkocht. “Het is een groot succes. Jammer dat we niet nog een dag kunnen hebben”, besluit Van Twillert.