Moerdijk

Valrisicotest voor duizend inwoners van Moerdijk

Herbert Kats Herbert Kats

Zo’n duizend 65-plussers in de gemeente Moerdijk krijgen de mogelijkheid om dit jaar een valrisicotest te doen. Ook de zogeheten Aanpak sociale dementie wordt uitgebreid. Deze maatregelen zijn uitwerkingen van het landelijk Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat mikt op versterking van het preventief gezondheidsbeleid.

Met GALA streeft Moerdijk naar concrete verbeteringen in de periode tot en met 2026. Op verschillende terreinen worden die ook bereikt, blijkt uit de update die de gemeenteraad heeft gekregen. Het gaat dan om de hoofdthema’s Sport & Bewegen en om Gezondheid en Sociale Basis.

Uitbreiden

Na een succesvolle pilot in Klundert hebben inmiddels vrijwel alle grotere kernen inmiddels een domeinoverschrijdend samenwerkingsverband om mensen met dementie te ondersteunen. Dat vult de reguliere zorg aan. Nieuwste locaties zijn Zevenbergen en Zevenbergschen Hoek. “We willen nog verder uitbreiden, maar of dat kan hangt af van de behoefte en de financiering”, licht gemeentewoordvoerder Marjolein Maarsen toe.

Fitheidstest

Om bij het thema Sport & Bewegen stil te staan: 63 van de uitgenodigde senioren tussen de 65 en 74 jaar namen de afgelopen tijd deel aan een fitheidstest. In groepsverband maakten ze zo kennis met sportaanbieders. Een ander voorbeeld is de samenwerking met de Groene Ster. Daar is een rolstoel-handbalteam opgezet voor mensen met een chronische beperking en/of een blessure waarvan ze moeten herstellen.

Kwetsbare situatie

Maar de aandacht gaat zeker niet alleen naar ouderen. Zo kwam er een lokaal samenwerkingsverband van zorgverleners die (aanstaande) ouders ondersteunen die in een kwetsbare situatie zitten.

In het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) hebben (verslavings)specialisten hun kennis gebundeld. Uitwerkingen op dit gebied worden in de tweede helft van dit jaar verwacht. Dat geldt ook voor stappen die overgewicht – bij jongeren én volwassenen – moeten tegengaan.

Voor meer informatie kijk je op moerdijkvoorelkaar.