Bergen op Zoom

Van der Kallen: De Keet is de ziel van Fort-Zeekant

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Louis van der Kallen wil dat het college van Bergen op Zoom zich inzet om het sociale ontmoetingspunt De Keet in de wijk Fort-Zeekant open te houden. De wijk is ook een petitie gestart om De Keet te redden. Afgelopen weekeinde maakte de initiatiefnemer van De Keet, Ricky Dinkelberg, bekend dat ze de deuren sluit. Van der Kallen vindt dat de gemeente de reddende hand moet uitsteken: “Dit mogen we niet laten verdwijnen!”

De Keet is een initiatief dat letterlijk vanuit de wijk zelf is ontstaan. Zeven jaar geleden nam een groep vrijwilligers onder leiding van Dinkelberg het initiatief om een oude schaftkeet om te vormen tot een wijkhonk. Met veel inspanningen werd De Keet een voor velen onmisbaar ontmoetingspunt in de wijk, vlakbij het speelveld van het Amaliapark.

Van der Kallen komt op voor het initiatief van Dinkelberg, die zelf niet in de gelegenheid is voor de media te reageren. Hij doet dit vooral als persoon, niet als politicus: “De Keet is de ziel van de volkswijk, van een groepje vrijwilliers die iets proberen te betekenen voor hun buurt; die een vraagbaak zijn en voor kinderen en ouderen activiteiten ontwikkelen. Het zijn de mensen die het verschil maken.”

Waardevol initiatief

Wijkinitiatieven zoals deze zijn waardevol voor de samenleving, vooral in sociaal-maatschappelijk opzicht. Van der Kallen noemt Dinkelberg zelfs een ‘wondervrouw’, die in haar eentje méér heeft kunnen bereiken dan betaalde professionals als het gaat om sociale opvang. “Soms is een troostend woord, een luisterend oor, een arm om je heen of gewoon samen zwijgen, al meer dan voldoende om mensen die het moeilijk hebben weer op pad te helpen.”

Leefbaarheid

Het draait uiteindelijk om geld, constateert Van der Kallen. Er is drie- tot vierduizend euro per jaar nodig om het gebouw open te houden. Dit is tot nu toe door de mensen zelf opgebracht maar dat is niet meer houdbaar. Het raadslid roept het college op om samen met woningcorporatie Stadlander te bekijken hoe dit gefinancierd kan worden. “Als ik kijk naar wat er geleverd wordt, vanuit het hart en niet vanuit de regeltjes, dan gaat het om een luttel bedrag.”

Stadlander heeft volgens het raadslid een belang en zelfs een maatschappelijke plicht om mee te werken aan het leefbaar houden van de wijk. In een reactie laat Stadlander weten open te staan voor een gesprek, maar men wil daar nu niet op vooruitlopen.

Petitie

Inmiddels is vanuit de wijk Fort-Zeekant ook een petitie opgezet om De Keet te redden van de ondergang. Meer dan 500 mensen hebben de actie al ondersteund.