Hoogerheide

Van der Poel vs Van Aert: langs parcours ook rivaliteit Nederland-België

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Zondagmiddag om 15 uur komen de mannen in actie op het WK Veldrijden in Hoogerheide. Grote vraag is wie er met de winst vandoor gaat: Mathieu van der Poel of Wout van Aert?

De rivaliteit tussen Nederland en België was overigens ook zaterdag langs het parcours van de UCI Cyclo-cross al duidelijk voelbaar.

Spannende wedstrijd

“Wat denk je van Mathieu van der Poel?”, reageert een vrouw, als we haar vragen voor wie ze vanmiddag gaat juichen. Ze heeft inmiddels al een kan bier op en dat is duidelijk te merken. “Het pils is prima, maar deze is op!” Iets te vrolijk showt ze haar oranje outfit en rood-wit-blauwe vlag. “Wat denk je waar wij voor supporten? Voilà. Wij zijn Nederlanders!”

Een aantal Luxemburgse vrienden staat in skipakken achter haar. Ze balen dat er dit jaar geen Luxemburger meedoet aan het WK Veldrijden. “Maar we verheugen ons op de spannende wedstrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel.”

Pintje drinken

Een groep Belgische vrienden – gehuld in poncho’s en hoedjes met de vlag van hun vaderland bovenop – staat met bier in hun handen naar de race te kijken op een groot scherm. “First things first”, grapt een van hen. “We kunnen een beetje een pintje drinken. Da’s belangrijk.”

“Die Belgen hebben de Nederlanders juist nodig om feest te maken”, vindt een aangeschoten man in een oranje leeuwenpak juist. “Als we morgen op tijd wakker zijn, komen we Van der Poel supporten”, vult een van zijn vrienden aan. Snel slaat hij een biertje achterover.

Twee topcoureurs

De Vlaamse vrienden bij de bar gaan ervanuit dat Van Aert wint. Mocht Van der Poel toch de winst pakken in Hoogerheide, waar het WK voor de derde keer in de geschiedenis wordt verreden, dan vinden ze dat geen probleem. “Het zijn twee topcoureurs. Wie er wint, maakt niet uit. Ze zijn groter dan de sport.”

De dronken Nederlandse vrouw sluit zich daarbij aan. “Wint Wout van Aert of Mathieu van der Poel? No problem!

Lees ook: Geen stress voor Adrie van der Poel bij de opbouw van het WK-parcours