Roosendaal

Van leegstaand winkelgebied naar levendig woongebied in Roosendaal

Redactie Redactie

Dinsdag gaf de gemeente Roosendaal, samen met drie ontwikkelaars, meer duidelijkheid over de plannen betreft Dr. Brabersstraat, het pand van de V&D en het busstation. Er komen voornamelijk woningen met wat commerciële invulling. Het zal nog wel even duren voordat de schep in de grond gaat, maar het droombeeld is een groene oase in het kloppend hart van Roosendaal.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Het was een langdurig proces voor ontwikkelaars 3E vastgoed, Syntrus Achmea en eigenaar van het Van Oorschot mode pand. De gemeente zat meermaals om de tafel met de drie ontwikkelaars. Er werd gekeken of de individuele plannen elkaar versterkten of dwarszaten. “De 3 ontwikkelaars paste keurig bij elkaar”, aldus Cees Lok, wethouder gemeente Roosendaal. 

Er moet nog een hoop geregeld worden, zowel in de praktijk als op papier. Het bestemmingsplan is nog niet voorgelegd en als dat het geval is kan daar 5 á 6 maanden overheen gaan. Ook zitten er nogal wat haken en ogen aan de sloop van het voormalig V&D pand. Naar verwachting start de bouw eind 2021.

Traject

Het plan ligt op tafel, maar nog niets is zeker. “We zitten middenin het traject. De plannen zijn nog niet in beton gegoten. Maar het zijn ook geen eerste schetsen”, vertelt Lok. De inrichting van het gebied gaat op de schop. Er komt een geheel andere invulling en de gemeente wil van Roosendaal een natuurstad maken. Pascal Hendriks, projectleider gemeente Roosendaal, ziet in dat winkelstraat Dr. Brabersstraat zijn glorietijd heeft gehad. De nieuwe plannen zijn opgesteld met het oog op de toekomst. “We hopen dat er een eigen identiteit in de binnenstad kan ontstaan.” 

“Het is geen plan, maar een visie”, benadrukt Lok. Er wordt toegewerkt naar een droombeeld. “In de gebiedsvisie proberen we de staat van de toekomst aan te geven.” Dinsdagavond werden omwonenden geïnformeerd. De komende weken staan in het teken van het vervolgproces. Daarin krijgt iedereen de mogelijkheid om vragen te stellen en verzamelt de gemeente reacties in tijdens een buurtsessie.

Droombeeld

Eric Walther, eigenaar pand Van Oorschot mode in Dr. Brabersstraat, is erg blij dat de gemeente Roosendaal een stap wil zetten in de straat. “Het is een brede straat die zich uitstekend leent voor groen en duurzaam”, aldus Lok. In de kledingwinkel komen 25 huurwoningen.

De kledingzaak is net als de winkelstraat, het busstation en het V&D pand onderdeel van het bestemmingsplan. Walther van Leeuwe van Syntrus Achmea, is belegger en heeft het V&D complex in beheer. Hij ziet weinig toekomst in winkelen, maar wel in woningbouw. In het V&D-complex komen 240 woningen. 1/3 zorg, 1/3 huur en 1/3 koopwoningen. Er wordt circa 9000 m² vloeroppervlakte gesloopt. De artist impressionis een duurzaam en groen pand te zien, met een klassieke uitstraling en een horeca invulling. “Van monofunctioneel naar multifunctioneel”, hoopt Van Leeuwe. 

Er komen bushalteplaatsen in de binnenstad. Dat betekent dat het busstation zal verdwijnen. Hierdoor is er één overstapplaats, namelijk het busstation naast het treinstation. 

Realiteit

Het droombeeld van het gebied is een indruk van wat de gemeente qua sfeer voor ogen heeft. De realiteit is nu nog tegenovergesteld. Het is een kale bedoening en, met name winkelstraat de Dr. Brabersstraat, kampt met een enorme leegstand. Het winkelgebied is verlaten. 15.000 m² van de 50.000 m² winkeloppervlakte staat leeg. “De plannen zijn realistisch. We staan vooraan in het proces, maar naar alle waarschijnlijk veranderd er niets”, vertelt Hendriks.