Roosendaal

Van Midden zoekt de confrontatie: ‘Dít doet drugs met je’

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Roosendaal is recentelijk een voorlichtingscampagne begonnen, waarbij de jeugd op een indringende manier wordt gewaarschuwd voor drugs en de drugscriminaliteit. De actie heet ‘Slikken, slikken slikken en de rest kan stikken’. Daarin is ook de martelstoel te zien die onlangs is ontdekt in de Wouwse Plantage. Het is een confronterende actie. Bewust, zegt burgemeester Han van Midden. “Wij willen de keiharde realiteit laten zien. Dít doet drugs met je.”

Het is een keiharde en nietsontziende wereld, rondom de handel van drugs. Vooral onder jongeren is de verleiding groot om te zwichten voor het grote geld en de snelle wagens. Maar er is niets softs aan softdrugs, benadrukt burgemeester Han van Midden. Integendeel, zelfs. “Snel en goedkoop geld verdienen bestaat niet. Bij drugs volgt altijd een rekening, vroeg of laat.”

Martelstoel

Recentelijk is een crimineel netwerk opgerold waarbij een criminele martelkamer is ondekt in een loods in het Roosendaalse buitengebied bij de Wouwse Plantage. De beelden van de geluidsdichte container met de martelstoel gingen de wereld rond en zijn grif gedeeld op social media. Juist dit lugubere beeld laat zien hoe ver het kan komen als je je met drugs inlaat. Van de Midden benadrukt: “Als je eenmaal hiermee begint, is er geen weg meer terug.” En waarom zou je? Tenslotte wil toch niemand in zo’n stoel belanden.

Een egoïstisch middel

De centrale boodschap: wie zich inlaat met drugs, denkt alleen aan zichzelf. Het is een egoïstisch genotsmiddel, benadrukt burgemeester Van Midden. En dat is ook de centrale boodschap van de actie: “Bij elke pil die je slikt, denk je alleen aan je eigen plezier. Denk voortaan ook eens na over de gevolgen en de praktijken die je daardoor in stand houdt. Tijd om drie keer na te denken voordat je denkt: Slikken, Slikken, Slikken en de rest kan stikken.”

Bewustwording

De actie is enkele weken geleden van start gegaan op social media en op de website van de gemeente Roosendaal. In deze korte periode is nog nauwelijks een concreet effect te meten, maar Van Midden kan wel zeggen dat “er op Facebook al fors is gereageerd op de actie.” Het doel is tweeledig, met vooral het creëren van bewustwording. “Enerzijds maakt de actie duidelijk dat de weg naar drugscriminaliteit nooit een oplossing kan zijn; tegelijk wordt benadrukt dat drugsgebruik het probleem in stand blijft houden.” Deze actie is het begin, aldus Van Midden, er komt zeker nog een vervolg. Hoe dit echter vorm gaat krijgen en of bijvoorbeeld omliggende gemeenten als Bergen op Zoom en Woensdrecht daarbij aansluiten, kan de Roosendaalse burgemeester nu nog niet zeggen.