Bergen op Zoom

Van schoolopdracht tot bioscoopdebuut: Bad Risk klaar voor het grote scherm

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het begon allemaal met een uit de hand gelopen opdracht op de middelbare school. Ondertussen heeft een Bergse vriendengroep al meerdere films gemaakt. De film waar ze de afgelopen drie jaar aan werkten is binnenkort te zien in de bioscoop.

Bad Risk. Zo heet de anderhalf uur durende speelfilm waar Jan de Jonge (22) en Dirk van Eekelen (22) momenteel de laatste hand aan leggen.

Aanvankelijk wilden zij een korte film maken van ongeveer een kwartier. Maar de jonge filmmakers en hun vrienden hadden zo’n lol tijdens de opnames, dat het een avondvullende film werd. “We hebben de film ook deels in coronatijd opgenomen, dus toen hadden we veel tijd”, zegt Van Eekelen. “We bleven maar dingen toevoegen, en dachten dat het wel vet zou zijn om hier onze feature-film (avondvullende film, red) van te maken.”

Bad Risk

De film Bad Risk gaat over Lennard en Isaac, twee nerds, die voor het eerst worden uitgenodigd voor een feestje, zegt Van Eekelen over het begin van de film. “Ze zijn helemaal blij en Lennard maakt een kostuum. Dan komen ze aan en dan komen ze er achter dat het voor de grap was. Zij zijn de enige met een kostuum. Gaandeweg leren ze wel wat mensen kennen daar op het feest en ze gaan Risk (bordspel, red.) spelen. Totdat Lennard uiteindelijk iemand dood vindt en dan moet ze achterhalen wie het heeft gedaan.”

Hun inspiratie haalden ze uit verschillende films. De Jonge en Van Eekelen zijn dan ook echte filmliefhebbers, die regelmatig in de bioscoop te vinden zijn. Filmkenners zullen volgens de makers dan ook de nodige verwijzingen naar andere films herkennen.

Bad Risk gaat volgende maand draaien dus het is even hard werken nu

De film werd gemaakt met nagenoeg geen budget. Hooguit waren ze wat geld kwijt voor het eten en drinken voor tijdens de opnames. Rekwisieten zoals het masker van de moordenaar en een zwaard maakten de vrienden zelf met behulp van een 3D-printer. Muziek componeerden ze op een keyboard. Toen ze een tank nodig hadden, kroop Van Eekelen achter de computer om een 3D-model te ontwerpen en in de filmbeelden te monteren. “We zijn nu in de eindfase van het maken van onze film. Bad Risk gaat volgende maand draaien dus het is even hard werken nu”, zegt De Jonge.

De film wordt op 19 november in de bioscoop in Bergen op Zoom vertoond.