West-Brabant

Van uitkering naar baan: Eveline Colsen (39) werkt na flitsopleiding in de thuiszorg

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Verschillende inwoners van West-Brabant, die afhankelijk waren van een uitkering, hebben via flitsopleiding Zorgkracht betaald werk weten te vinden. Met zes theoretische lesdagen en een stage van vier tot zes weken, zijn deelnemers als Eveline Colsen (39) klaargestoomd voor een baan in de zorg. Vrijdag kreeg zij haar certificaat uitgereikt.

Colsen was lange tijd afhankelijk van een uitkering. Vanwege privéredenen wil ze liever niet toelichten hoe ze hierin terecht is gekomen, “maar ik kom van ver.” Vroeger werkte ze ook in de zorg. Ze was dus blij dat Werkplein Hart van West-Brabant haar de kans gaf om deel te nemen aan Zorgkracht.

Instromen in de zorg

De flitsopleiding van Curio is een samenwerking tussen Werkplein Hart van West-Brabant, Werkcentrum Brabantse Wal en de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom. Zij zagen steeds meer ziekmeldingen van zorgmedewerkers. Ook was er een tekort aan geschoold zorgpersoneel. Daarom sloegen ze de handen ineen met flitsopleiding Zorgkracht bij Curio. “We willen ieder kwartaal mensen vanuit een uitkeringssituatie laten instromen in de zorg,” aldus werkgeversadviseur Lisa ’s-Gravendijk van ISD Brabantse Wal. De volgende lichting start in november.

Doorgroeien

Colsen liep een aantal weken mee met een medewerker van Surplus in Etten-Leur, dat persoonlijke thuiszorg biedt. “Dat ging de eerste keer al perfect, dus toen kreeg ik een aantal vaste adressen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Foto: Peter van Trijen

Inmiddels heeft ze een baan aangeboden gekregen in Etten-Leur, waar ze woont. Ze helpt bij huishoudelijke taken. Ook zijn er Zorgkracht-kandidaten aan het werk bij SDW. Zij begeleiden mensen met een verstandelijke beperking. “We hebben een breed palet aan werkgevers in de zorg aan ons kunnen binden. Kandidaten kunnen onderaan beginnen en binnen het bedrijf doorgroeien,” aldus ’s-Gravendijk. Verder is er de mogelijkheid om door te stromen naar een BBL-opleiding.

Ook Colsen wil zich blijven ontwikkelen om uiteindelijk hogerop te komen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. “Ik ga er alles uithalen wat ik maar kan. Ze hebben me zo gemotiveerd.”