Bergen op Zoom

Vanaf 1 april ook statiegeld op blikwerk: ‘Ik blijf het gewoon weggooien’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Vanaf 1 april, en nee het is geen grap, zit er statiegeld op blikjes. Na de grote en kleine plastic petflesjes is nu ook het blikwerk aan de beurt. De extra kosten zullen vijftien cent bedragen.

Eigenlijk had er vanaf het begin van dit kalenderjaar al statiegeld op blikwerk moeten zijn, maar door logistieke problemen was het plan nog even uitgesteld. De blikjes zijn straks, net als flesjes, in te leveren in de supermarkten. Er zullen ook op verschillende locaties, zoals treinstations en voetbalclubs, inleverpunten komen.

Meningen

De meningen zijn verdeeld over het nieuwe plan. De mensen op straat in Bergen op Zoom vinden het maar een lastig iets. “Een blikje is altijd moeilijk te bewaren, dat geeft vaak een hoop rotzooi”, vertelt een jongen op straat. “Ik gooi ze altijd meteen weg, dit zal ik ook blijven doen”, vult een voorbijganger aan. Dat het statiegeld op blikjes eraan komt, zal dus wennen worden voor iedereen.

Natuur

Maar dat het gaat gebeuren heeft natuurlijk een reden. Tegenwoordig is er veel zwerfafval te vinden in de natuur. Het invoeren van statiegeld op flesjes, en nu ook blikjes, moet ervoor zorgen dat het plastic en blikafval minder vaak in de natuur gegooid wordt.

Een begrijpelijke reden, vinden de Bergenaren. “Ik vind het niet netjes om je troep in de natuur achter te laten. Het is een kleine moeite om het te bewaren en in de prullenbak te gooien”, vertelt een jongen die net de supermarkt uitloopt. Over één ding zijn de Bergenaren het dus wel eens: blikjes horen niet op straat of in de natuur thuis, maar netjes in de afvalbak.