Hoeven

Vanaf 1 juli betalen voor je plastic frietbakje: ‘Ik vind het een goede zaak’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Eerder verdwenen al de plastic rietjes en we eten tegenwoordig met houten bestek, maar vanaf zaterdag 1 juli moeten ook onder andere plastic voorwerpen eraan geloven. Het is dan bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend dat je friet in een plastic bakje krijgt. Ondernemers mogen plastic verpakkingen namelijk niet meer gratis aanbieden. Op ál het plastic komt een toeslag, zo ook op je maaltijdsalade, wegwerpbekers en plastic frietbakjes.

Net als een aantal jaar geleden bij de plastic tasjes, komt er nu ook een toeslag op de plastic bakjes. Iets wat bij veel cafetariahouders en klanten tot ergernissen lijdt. Maar niet bij Adjé Hu van Cafetaria ‘t Venneke in Hoeven. Hij vindt het namelijk wél een goed idee dat de bakjes langzaamaan verdwijnen.

“Ik vind het wel een goede zaak. Het is beter voor het milieu en hier wil ik dan graag aan bijdragen”, vertelt hij. “Het brengt alleen wel veel ongemak en extra kosten met zich mee.” Maar volgens de cafetariahouder zullen we hier mee moeten dealen. Het doel van de strengere regelgeving is om meer te gaan hergebruiken en bewuster te worden.

Alternatief

De plastic frietbakjes zullen nóg niet in zijn geheel verdwijnen. Er zal een toeslag op het plastic komen die kan variëren van vijf tot vijftig eurocent. “Ik denk dat op deze manier de mensen al wat bewuster worden”, vervolgt Hu. De cafetaria’s en snackbars zullen echter wel een alternatief moeten aanbieden voor de plasticbakjes. Zo kunnen zij bijvoorbeeld biologisch afbreekbare bakjes aanbieden, kartonnen bakjes of kunnen mensen vanuit thuis hun eigen verpakking meebrengen. Hoe Hu dat gaat doen, weet hij nog niet.

Fastfoodketen McDonalds biedt al zo’n alternatief aan. Voor 50 eurocent kun je nog een wegwerpbeker krijgen, maar voor één euro statiegeld, krijg je een harde plastic cup die je bij het volgende bezoek weer kunt inleveren. Je krijgt dan dus je statiegeld weer terug.

Meer betalen

Ook op de kassabon ga je de toeslag merken. Voor al het plastic verpakkingsmateriaal om je boodschappen betaal je dus extra. Je gaat bovenop je boodschappen de extra toeslag betalen. Dit betekent dat bijvoorbeeld bovenop een maaltijdsalade van 3,50 euro een extra toeslag komt. De overheid heeft richtlijnen gegeven hoe duur de toeslag ongeveer zal worden.

  • 25 cent voor een beker
  • 50 cent voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • Vijf cent voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Toekomst

In de toekomst moet het plastic helemaal verdwijnen. Vanaf 1 januari 2024 is alleen nog bioplastic toegestaan. Dat wil zeggen dat het afbreekbaar moet zijn. Klanten mogen dan ook bijvoorbeeld alleen nog maar herbruikbare bekers gebruiken.