Bergen op Zoom

Vastenavend in Krabbegat is kleiner dan anders: ‘Maar dweilen gaat zeker door’

Laura Vermunt Laura Vermunt

Vastenavend in het Krabbegat wordt dit jaar minder groots gevierd. Máár het dweilen gaat door. De huidige coronamaatregelen, de lockdown van de afgelopen tijd en het grote aantal besmettingen, maken het volgens de stichting onmogelijk om Vastenavend te vieren zoals zij het graag hadden gezien.

Eerder was het Neuzebal al verplaatst naar 19 februari. Dit in de hoop dat er dan meer mogelijk zou zijn. Maar de huidige maatregelen gelden nu tot 8 maart. Hiermee zal de presentatie van het nieuwe Vastenavendliedje D’r is wir leve n’in de bouwerij door Prins Wannes III op een andere manier plaatsvinden.

Beperkt publiek bij Leutmarathon in Stoelemat

Dat de Prins dit jaar de stadssleutel in ontvangst zal nemen, staat vast. Maar op welke wijze, wordt nog onderzocht. Een dweilbandfestival is op de zondag van Vastenavend in ieder geval niet mogelijk. Maar wel zal er die dag vanuit een tot studio omgetoverde Stoelemat een ‘leutmarathon’ plaatsvinden, waarbij beperkt publiek mogelijk is. Ook zal dit evenement live uitgezonden worden op ZuidWest TV.

De stichting besloot eerder dit jaar dat de Grote Optocht niet doorgaat. Ook is er op maandag geen traditionele Kindervastenavend. Hoe de kleine Krabbekes toch betrokken worden bij het feest, is nog onbekend. Wel geeft de stichting aan hieraan te werken. Alle extra evenementen in verband met het 7×11-jarig jubileum zijn ook geschrapt, maar hopelijk worden deze verplaatst naar volgend jaar.

Dweilen gaat door

Maar niet alle festiviteiten zijn van de baan. Het dweilen zal vanaf 5 februari wel gewoon doorgaan. “We verwachten dat er door de gemeente of de veiligheidsregio nadere aanwijzingen zullen komen over de manier waarop er gedweild kan worden.” Prins Wannes III, zal indien mogelijk, zijn opwachting maken bij zijn Krabben. Uiteraard incognito en met een klein gevolg.

Ook kunnen de inwoners van het Krabbegat op 18 februari de Vastenavendkrant in de bus verwachten. Hier zal het definitieve programma in komen te staan. Maar voor de krant op de mat valt, maken leden van de InCasso Burgerij eerst hun jaarlijks ronde. Zij gaan op pad om een bijdrage van de burgers te innen.

De sinds 26 januari geldende coronamaatregelen verhinderen nog steeds de traditionele evenementen van de Vastenavend. Dit geldt voor zowel binnen als buiten, omdat daar geen vaste zitplaatsen zijn. Ook de afgelopen lockdown speelt een rol. De noodzakelijke voorbereidingen lagen hierdoor stil bij optochtbouwers, bandjes en bij de Stichting Vastenavend. En ook het opnieuw opstarten van de voorbereidingen worden belemmer. Het grote aantal besmettingen, leidt ook onder vrijwilligers tot verplichte quarantaine.