Bergen op Zoom

Vastenavendcreaties maken met een 3D-freesmachine, het kan bij de Vastenavend Akkedemie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De vastenavendcreaties van komend jaar gaan een level omhoog dankzij de nieuwe 3D-freesmachine van de Vastenavend Akkedemie. Met de machine wordt de volgende stap in de toepassing van 3D-techniek gezet, verklaart de organisatie. Woensdag presenteerde de Akkedemie hun nieuwste aanwinst en gaven ze een demonstratie. “Zo behouden we oude tradities, op een manier die bij de nieuwe generatie past.”

Woensdagavond werd de nieuwe 3D-frees voor het eerst onthuld én gebruikt. “Het is tijd om de gereedschapskist uit te breiden”, luidde de boodschap tijdens het openingsmoment. De frees valt in de smaak bij bouwclubs. “Erg interessant”, reageert Berry van Loon van BC De Spruiten van Nuijten. “Als bouwer ben je veel bezig met boetseren en vormgeven, dan is dit een toevoeging voor je gereedschapskist.”

Legoblokjes

“Het lijkt een beetje op een 3D-printer, maar dan omgekeerd”, legt Mark de Boer van werkgroep Kennetokanders uit. “Je legt een blok onder de frees, en alles wat je niet nodig hebt, freest de machine eruit!” In één keer een hele wagen freesen gaat niet. “Er past een blok van 1 meter 20 bij 1 meter 20 in de machine. Het bouwt dus een soort legoblokjes, die je zelf in elkaar kunt zetten.”

Oude nieuwe tradities

Gaat de nieuwe frees dan niet al het werk wegnemen? “Dat denk ik niet. Het fysieke handenarbeid, de gezelligheid samen en het creëren blijft belangrijk. Heel de wereld verandert, daar hoort dit ook bij”, aldus van Loon. Daar is wethouder Letty Demmers het mee eens. “Je kan alles wel houden zoals het was, maar met nieuwe technieken kunnen we interesse opwekken bij jongeren. Zo behouden we onze oude tradities, op een manier die bij de nieuwe generatie past.”

Stichting Mastboom Brosens heeft geholpen met de aanschaf van de machine. Ook andere culturele organisaties, zoals Stichting Decorbouw en de Stichting Sint Nicolaas, kunnen gebruik maken van de frees.

Lees ook: Vastenavend Akkedemie moet Bergenaren aan het bouwen krijgen