Roosendaal

Veiling kunst levert gemeente Roosendaal ruim 4.000 euro op

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft 4.066 euro opgehaald met de verkoop van kunstwerken. Roosendaal heeft in september honderden kunstwerken geveild uit de gemeentelijke kunstcollectie. Van al deze schilderijen, tekeningen en etsen is ongeveer 25% verkocht.

Roosendaal had geen plek meer om de kunstwerken ten toon te stellen. De honderden kunstwerken zijn verzameld in de tweede helft van de vorige eeuw. Destijds was er een speciale regeling voor kunstenaars: de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling. Veel gemeenten hebben destijds kunstwerken gesubsidieerd en aangekocht.

Ruimte nodig voor verbouwing

Omdat het gemeentehuis verbouwd moet worden, was er geen plaats meer voor alle kunstwerken. De gemeente heeft kunstwerken uitgekozen die ze wil houden, omdat de kunstenaars of de kunst een band hebben met Roosendaal.

De gemeente had vóór de veiling contact gezocht met de kunstenaars en met andere overheidsinstellingen over de overname van kunstwerken. Ook zijn er werken van regionale kunstenaars cadeau gedaan aan Museum Het Tongerlohuys in Roosendaal.

Opbrengst naar het HUIS

Er bleven zo’n 500 kunstwerken over voor de online veiling. Een kwart daarvan is nu dus verkocht. De opbrengst van de veiling gaat naar een nieuw kunstwerk voor in het nieuwe gemeentehuis, het HUIS van Roosendaal.