Bergen op Zoom

Verborgen Vesting uit achttiende eeuw bijna open voor publiek

Een historische afbeelding van een Bergs vestingwerk, dat inmiddels diep onder het zand ligt,

Maarten Elst Maarten Elst

Dat Bergen op Zoom eeuwenlang een vestingstad was, is velen onbekend. Onder het Hof van Asselbergs, dicht bij het treinstation, bevinden zich de oude meesterlijke vestingmuren van Menno van Coehoorn. Bezoekers kunnen vanaf medio augustus een kijkje nemen bij de vestingmuren die tot de Franse inval van 1747 dienst deden. Volgens erfgoedspecialist Tom van Eekelen van de gemeente Bergen op Zoom kunnen de stadsgidsen haast niet wachten om bezoekers rond te leiden langs een van de historische hoogtepunten van de stad.

Verborgen in de kelders bij het Hof van Asselbergs bevinden zich de restanten van de vestingmuren zoals die tot 1747 Bergen op Zoom moesten beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Op drie bioscoopschermen is vanaf medio augustus een animatie te zien hoe het in de 18de eeuw in Bergen op Zoom was. “Door verfilming kunnen we laten zien wat voor betekenis het allemaal heeft gehad in die tijd”, weet Tom van Eekelen, erfgoedspecialsit van de gemeente Bergen op Zoom.

In goede staat

“We hebben ons best gedaan om deze vestingmuur hier tentoon te kunnen stellen”, vervolgt Van Eekelen. “Het voordeel is dat alles in elkaar past. We zijn veel relicten tegengekomen die iets kunnen vertellen over die vesting. En daarom hebben we ervoor gekozen om dit stuk in ieder geval inzichtelijk te maken. Het is tegelijkertijd heel bijzonder dat dit gebeurt onder de nieuwbouwwijk (vlak bij het treinstation van Bergen op Zoom, red.).”

Halverwege augustus open

Een exacte openingsdatum is nog niet bekend, maar het streven is om halverwege augustus het publiek kennis te laten maken met de vestingmuren. “Het heeft nog met de nodige factoren te maken, waaronder de coronamaatregelen”, legt Van Eekelen uit. “Een paar maandjes geduld, maar dan is iedereen van harte welkom. Onze stadsgidsen zijn er in ieder geval al klaar voor. Samen met SBM zullen zij hier rondleidingen geven. Ook zoeken we nog vrijwilligers die erop toezien dat mensen veilig de trap aflopen, bij elkaar blijven, zodat de stadsgidsen hun verhalen kunnen vertellen. Een echte aanrader, zelf heb ik ook het nodige bijgeleerd van wat de stadsgidsen allemaal wisten te vertellen.”

POD!UM

Tom van Eekelen doet vrijdag 26 juni uitgebreider zijn verhaal in POD!UM, het tv-programma van ZuidWest TV waarbij presentatrice Marlies van Lier een kijkje neemt in het bruisende kunst- en cultuurleven van de regio. De uitzending is vanaf 10.00 uur ‘s ochtends te zien en zal elk uur worden herhaald.