Huijbergen

Verdachten Huijbergse moordzaak krijgen in hoger beroep hogere straffen

Maarten Elst Maarten Elst

De 4 mannen die betrokken waren bij de huurmoord op de 37-jarige Gintas Macionis uit Huijbergen hebben in hoger beroep een hogere straf gekregen. Het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch gaf hen maandagmiddag straffen van 12 tot 19,5 jaar. Dat is 1 jaar meer dan de straffen die ze in 2016 kregen.

Gintas Macionis was 37 jaar, toen hij in februari 2014 werd vermoord op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in Huijbergen. De aanleiding voor deze moord lag vermoedelijk in het drugscircuit. Lange tijd leken de daders onder de radar te blijven. Totdat Goran K., 1 van de 4 verdachten, tijdens een verhoor voor een andere zaak ook sprak over zijn betrokkenheid bij de Huijbergse moordzaak. Het onderzoek werd heropend, waarna de andere drie verdachten konden worden opgespoord. 

In 2016 volgde de eerste uitspraak van de rechtbank. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde 3 daders tot een celstraf van 18 jaar. De vierde dader, de chauffeur bij de koelbloedige huurmoord, kreeg in eerste instantie een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd.

Strafkorting

Het viertal ging in beroep tegen de celstraffen, maar kreeg in hoger beroep een hogere straf. Het hof vond dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs was dat het viertal samen de moord pleegde. Ook de chauffeur, die in eerste instantie een lagere straf te horen had gekregen, werd in hoger beroep medeplichtigheid verweten. Daarom kreeg hij alsnog dezelfde hoge straf als de anderen.

Elk van hen kreeg van het hof een celstraf van 20 jaar. Maar omdat de zaak langer duurde dan de redelijke termijn, kregen de veroordeelden een strafkorting. Verdachte K. kreeg maandagmiddag de laagste celstraf van 12 jaar, omdat hij openheid van zaken had gegeven tijdens de zaak. De overige 3 veroordeelden gaan een celstraf uitzitten van respectievelijk 19 en 19,5 jaar. Het extra half jaar voor 1 van de 3 daders heeft hij te danken aan een andere veroordeling voor inbraak, vuurwapenbezit en het kweken van hennep.