Bosschenhoofd

Vergunning tweedaags technofestival Free Your Mind bijna rond, maar wel met kanttekening

De opbouw van Free Your Mind, afgelopen jaar.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het tweedaagse technofestival Free Your Mind gaat hoogstwaarschijnlijk door. Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet als het gaat om de vergunning. Het festival vindt dan plaats op 26 en 27 april, op Breda Airport in Bosschenhoofd. Maar het evenement gaat niet helemaal door zoals vooraf bedoeld was: het maximale bezoekersaantal is een flink stuk verlaagd.

Het was de bedoeling dat Free Your Mind, verspreid over twee dagen, zo’n 70.000 feestvierders zou verwelkomen. Daarvan zouden 10.000 bezoekers op de bijbehorende camping overnachten. Die plannen gaan niet door. “Er mogen op vrijdag maximaal 25.000 bezoekers komen, en op zaterdag maximaal 27.500”, aldus wethouder Thomas Melisse. “En op de camping mogen maximaal 5.000 bezoekers verblijven.” Dat is een stuk minder dan de geplande 70.000.

Eerst verbeteren, dan uitbreiden

Dat er geen 70.000 bezoekers naar Free Your Mind mogen komen, heeft te maken met het feit dat de gemeente eerst de verbeterpunten van vorig jaar aan wil pakken. “Liever eerst het evenement verbeteren, voordat het aantal bezoekers stijgt”, legt wethouder Melisse uit. “We hebben hierbij goed geluisterd naar de zorgen van de omwonenden.”

Op 20 juni 2023 is er een evaluatie geweest met alle betrokken partijen en organisaties. Afgelopen februari is er een omgevingsdialoog geweest met omwonenden. Naar aanleiding hiervan, worden bij de nieuwe editie nieuwe maatregelen getroffen.

Extra maatregelen

Eén van de problemen van 2023 was dat er veel meer bussen naar het festival reden dan vooraf verwacht. Dat waren bussen die door bezoekers zelf zijn geregeld, dus niet door de organisatie. Voor deze bussen waren niet genoeg parkeerplekken. Voor de aankomende editie moeten álle bussen zich vooraf melden bij de organisatie, zodat zij een eigen parkeerplaats toegewezen krijgen. Ook is er dit jaar weer een pendeldienst tussen twee NS-locaties, en een Kiss&Ride-strook op Rucphens grondgebied.

In 2023 is er onbedoeld een extra Kiss&Ride-strook ontstaan bij het tankstation langs de snelweg. Om dat te voorkomen zullen er beveiligers en verkeersregelaars ingezet worden bij dat tankstation. Ook komen er hekken op de Roosendaalsebaan langs de snelweg, vanaf het tankstation tot het evenemententerrein. Dat om te voorkomen dat mensen over de snelweg gaan lopen.

Meer evenementen

Omwonenden uitten tijdens de bijeenkomst in februari ook hun zorgen over andere evenementen op Breda Airport. Over het maximale aantal evenementen op die locatie is nu namelijk nog geen beleid. “Maar die komt er wel”, vervolgt Melisse. “Balans is het toverwoord. Met zo’n beleid weten omwonenden waar ze aan toe zijn.”