Roosendaal

Verkeersdoolhof stoomt leerlingen groep 7 klaar voor fietsexamen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is alweer de achttiende keer dat groep 7-leerlingen een poging kunnen wagen in het verkeersdoolhof in Roosendaal. In het doolhof zijn verschillende verkeerssituaties nagebootst met behulp van verkeersborden. Een serieuze uitdaging met flink wat niet-bedoelde fietsritjes over de snelweg.

Honderden leerlingen komen in gele hesjes op hun fiets aan bij Park Vrouwenhof in Roosendaal. Voordat ze aan hun tocht door het doolhof kunnen beginnen, worden de fietsen uitvoerig gecheckt. Bij goedkeuring mogen de scholieren het doolhof in.

Het eerste bord stuurt de fietsers linksaf. ‘’Het is de bedoeling dat de leerlingen zo min mogelijk fouten maken’’, vertelt George Bolmers van Veilig Verkeer Nederland Roosendaal. ‘’Dat is best moeilijk, we hebben er een echt doolhof van gemaakt met veel verschillende verkeersborden.’’

We hebben er een echte doolhof van gemaakt

Het doel van het verkeersdoolhof is bewustwording creëren van verschillende verkeerssituaties. Stijn is een van de deelnemers van bassischool Berkeveld. ‘’Ik moest stoppen bij een stopbord, en er was een bord die aangaf dat ik rechtsaf moest slaan.’’ Klasgenoot Floor vond het soms best een lastig parcours. ‘’Het was soms best moeilijk om je te concentreren op de borden met al die andere fietsers om je heen.’’ Gelukkig vonden de leerlingen het een goede voorbereiding op het officiële fietsexamen, dat eind mei plaatsvindt.

Snelweg

Het gaat nog niet altijd even vlekkeloos. Fietsers rijden door rood, negeren een stopbord of rijden drie keer hetzelfde rondje. ‘’Het zijn toch een beetje kuddedieren’’, vertelt George. ‘’Als één iemand tegen de richting in fietst, dan gaat de rest er al snel achteraan.’’ Een stukje verderop rijden vijf fietsers de snelweg op. ‘’Gelukkig maar dat dit geen echte snelweg is’’, lacht hij.

De drie scholen die de minste fouten maken, kunnen een prijs winnen. ‘’Iedere dag wordt een school genomineerd. We hebben in totaal drie bekers die we kunnen uitreiken.’’ Dinsdag was de eerste dag van de actie. Donderdag is de laatste dag.